Kompanije i tržišta
Deloitte Technology Fast 50: Banjalučka kompanija GotSolution zvijezda u usponu
21.11.2020 07:48 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina ove godine nema ni jednu kompaniju među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Deloitteovom istraživanju "Technology
Fast 50 Central Europe 2020", ali je jedna kompanija, GotSolution d.o.o., rangirana na popisu zvijezda u usponu, izvještava Indikator.ba.

Softverska kompanija GotSolution d.o.o. Banja Luka (JSGuru brand) našla se na 22. mjestu zvijezda u usponu sa stopom rasta od 131 posto.

U izvještaju su takođe pomenute još tri bh. kompanije i to u rangiranju posvećenom uticajnim zvijezdama.

- Naša prva kohorta Impact Stars još jednom ilustrira duh inovacije koji je živ i zdrav svuda po srednjoj Evropi. Kompanije poput Cycle, Nanobile i IdeaBuddy iz Srbije i Mistral Technologies, Ministry of Programming ili Klika iz Bosne i Hercegovine, pokazuju da veće zemlje nemaju monopol na utjecajne
inovacije, kazao je Jiri Sauer, partner, voditelj programa Fast 50, Deloitte Central Europe.

Ljestvica Impact Stars objavljena je prvi puta za kompanije koje imaju jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela.

Ove godine češke kompanije dominiraju rang-listom 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija sa rekordnom 21. pozicijom.

Deloitteova rang lista, koja upoređuje rast registrovanih tehnoloških kompanija tokom prethodne četiri godine, rangirala je na prvo mjesto poljskog proizvođača prilagođene ambalaže Packhelp, koji je imao rast za 9.077 posto.

Drugo mjesto zauzeo je češki logistički startup DoDo, a slijedi aplikacija za iznajmljivanje nekretnina UlovDomov.cz (treća) i pretraživač namještaja FAVI (četvrto mejsto). Između 2016. i 2019. prodaja DoDo-a porasla je za 8.427 posto, UlovDomov.cz za 5.535% i FAVI za 3.389 posto.

Hrvatska je na listi zastupljena sa pet kompanija pri čemu je najbolje rangiran, šesti na listi, Electrocoin d.o.o. , posrednik za kriptovalute i procesor plaćanja sa stopom rasta od 2.617 posto.

Kompanija iz domena medija i zabave Bazzar.hr imala je rast 695 posto i plasirala se na 36. mjesto, softverska kompanija Agrivi sa rastom od 640 psoto je tri mjesta niže, Include HARDWARE je 44. sa rastom od 549 posto dok je 47. mjesto zauzela tvrtka ECO MOBILE d.o.o. sa rastom od 530 posto.

Na ovogodišnjoj listi pojavila se i jedna kosovska kompanija Gjirafa, Inc. koja je sa rastom od 1.509 posto rangirana na jedanaesto mjesto.

- Ove godine prosječna stopa rasta svih prijavljenih iznosi 1.460%, što je znatno ispred prošlogodišnjih 1.128%, što je izvanredno. Pored toga, s više od 300 kompanija koje se se natjecale u rangiranju, vidimo i ogromnu snagu u dubini. I dok nam je bilo kao i uvijek drago vidjeti toliko učesnika iz zemalja kao što su Češka (21), Poljska (15) i Hrvatska (5), također smo bili zadovoljni što smo uključili kompanije iz ekonomija u usponu kao što je Kosovo, kazao je je Sauer.

Prvo i drugo mjesto među zvijezdama u usponu zauzele su dvije češke kompanije, mrežna platforma za obuku trgovaca na finansijskim tržištima FTMO i borac za cyber kriminal GreyCortex. Na trećem mjestu je hrvatska agencija za dizajn i razvoj Speck.

Specijalistica za tehnološke kompanije Deloitte-a Katerina Novotna istaknula je da visok rast nagrađenih kompanija dokazuje da tehnologije igraju i igrat će ključnu ulogu u širenju poslovanja, a što potvrđuje i trenutna pandemijska situacija.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print