Život i umjetnost
Najveći Teslin konkurent dolazi na tržište
22.11.2020 07:22 | Indikator.ba
Novi model električnog automobila nazvan Lucid Air, koji će se moći kupiti početkom sljedeće godine, trenutno je u pretprodaji.

Automobil se može pohvaliti elegantnim dizajnom i 1080 konjskih snaga. Lucid Air je dizajniran da pruži manje otpora od Teslinog modela S, što ga čini energetski efikasnijim.

- Puno smo radili na aerodinamičkoj optimizaciji automobila i protoku zraka. Posebnu smo pažnju posvetili otvorima za zrak, jer manji protok kroz vozilo znači i manji otpor, rekao je Derek Jenkins, potpredsjednik Lucida, izvještava Architectural Digest.

Kratka hauba automobila, ogromna kabina upotpunjena punim staklenim krovom i dizajn zadnjeg vjetrobranskog stakla daju automobilu istovremeno praktičnost i moderan izgled. Stakleni krov vozila omogućit će veliki priliv prirodnog svjetla u unutrašnjost.

- Uprkos činjenici da je Air manji, niži i uži model, ima više prostora za putnike i teret, rekao je Jenkins, dodajući da je unutrašnjost automobila pažljivo dizajnirana, da ima futuristički izgled. U vozilu se nalaze dva ekrana koja vam omogućavaju upravljanje automobilom dodirom. Unutrašnjost automobila je luksuzna i koristi ekološki prihvatljive materijale, poput veganske kože, reciklirane pređe, fitinga od alpaka vune i eukaliptusa.


- Naša se inovacija može pohvaliti da smo puno pažnje posvetili tehnologiji baterija i punjenja. Nastojimo smanjiti toplinu, gubitke energije i težinu, rekao je Eric Bach, šef hardvera i inženjeringa kompanije, o prednostima modela Air.

Lucid je već otvorio prodajne salone na ključnim tržištima električnih vozila, gdje potencijalni kupci mogu pregledati vozilo i predbilježiti se po želji.

Osnovni model jednodijelnog vozila Lucid Air imat će 480 konjskih snaga, a njegova vrijednost iznosit će približno 77.400 američkih dolara. Touring model bit će dostupan po cijeni od 87.500 USD. Imat će dva motora; jedan straga i jedan sprijeda, pogon na sva četiri kotača i 170 konjskih snaga više od osnovnog modela. Grand Touring model bit će dostupan za 139.000 američkih dolara, a model Dream Edition imat će 1.080 konjskih snaga i vrijedit će 169.000 američkih dolara.
Facebook Twitter Print