Život i umjetnost
Teslin toranj u Nevesinju
23.12.2020 17:52 | Indikator.ba
Tesla Science Foundation sa sjedištem u Filadelfiji svake godine dodjeljuje nagrade za dostignuća u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i umjetnosti, a koja su u vezi sa Teslom i njegovim radom.

Odlukom Upravnog odbora Tesla Science Foundation odlučeno je da projekat i učesnici projekta u Nevesinju budu nagrađeni Tesla Spirit Award nagradom i to za repliku Vardenklifskog tornja.

Činjenica je da se u javnosti nedovoljno govori o Tesli, najvećem umu ikada, o ogromnom značaju njegovih otkrića za cijelo čovečanstvo, kao i o njegovoj nevjerovatnoj skromnosti, nesebičnosti, plemenitosti i duhovnosti. Inspirisana njegovim djelom i životnom filozofijom, Teslina naučna fondacija došla je na ideju da izgradi repliku čuvenog Vardenklifskog tornja, poznatijeg kao Teslin toranj.

Vardenklifski toranj izgrađen je 1901. godine na Long Ajlendu (Njujork). Toranj je zamišljen kao bežična prenosna stanica, preko koje je Tesla namjeravao da prenosi poruke, telefonske razgovore i faksimilne slike, čak i preko okeana. Teslin idejni projekat bio je da se izgradi najmanje trideset tornjeva koji bi omogućili isporuku električne energije, i na taj način povezali i osvijetlili cijeli svijet.
Facebook Twitter Print