Život i umjetnost
Bosnalijekov lijek "enkorten" pomaže u liječenju COVID-a
26.12.2020 06:14 | Indikator.ba
Rezultati kliničkog ispitivanja lijeka enkorten farmaceutske kompanije Bosnalijek pokazuju da je ovaj lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata, izvijestila je televizija n1.

Kako su iz Bosnalijeka za N1 potvrdili u studiji koja je rađena u Banjaluci, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Travniku učestvovalo je 120 pacijenata. Pola njih primalo je standarnu terapiju, a druga polovina je uz standardnu terapiju primala enkorten.

Navode i to da je provedeno istraživanje pokazalo da je prosječni period oporavka pacijenata tokom boravka u bolnici koji su koristili lijek iznosio četiri dana za razliku od šest dana kod srednje teških. Tvrde i da su niski omjeri pojedinih upalnih parametara pokazali manji trend pogoršanja stanja kod pacijenata koji su koristili enkorten.

- Zaključili smo da enkorten može pomoći pacijentima sa COVID-om ako se lijek dobiju u ranoj fazi bolesti, odnosno pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom. On u suštini sprečava daljni razvoj ka težoj kliničkoj formi, jer je to imunomodulator koji sprečava nastanak citokinske oluje, a to je jedno dešavanje u organizmu koje je vezano za infekcije ove vrste, a koje nažalost rezultira smrću, istakao je dr. Baljić.

Iz kompanije Bosnalijek za N1 su potvrdili da su klinički centri već izrazili spremnost za nabavku doza enkortena, ali naglašavaju da bez obzira na pozitivna klinička iskustva enkorten nije lijek protiv COVID-a 19 i da trenutno takav ne postoji nigdje u svijetu.
Facebook Twitter Print