Život i umjetnost
Norveška prvi put registrirala više električnih od običnih automobila
5.1.2021 16:36 | Indikator.ba
Prošle godine je u Norveškoj prvi put prodato više električnih automobila nego benzina, dizela i hibrida zajedno.

Čak 54,3 posto novoregistriranih automobila u skandinavskoj zemlji prošle godine bili su električni automobili. Hibridi posjeduju petinu tržišta, ili oko 20%, dok benzin i dizel imaju manje od 10%.

Norveška je prva država na svijetu u kojoj električni automobili čine više od 50 posto prodaje.
Njihov udio u 2019. godini bio je 42,4 posto. Prije deset godina udio električnih automobila iznosio je jedan posto. Za usporedbu, na njemačkom tržištu, koje je najveće tržište u Europi, šest posto automobila prodanih između januara i novembra bili su električni automobili.

U zemlji se najviše traže električni modeli koncerna Volkswagen, koji je u međuvremenu prestigao rivala Teslu. Četiri najprodavanija modela na norveškom tržištu su Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Nissan Leaf. Svi ovi modeli razvijeni su isključivo za električni pogon. Volkswagen e-Golf je na petom mjestu. Električni SUV model Audi e-tron pretekao je Model 3, koji je bio najprodavaniji u 2019. godini, a prošle godine završio je na drugom mjestu.

Do 2021. godine očekuje se da će električni automobili u Norveškoj dostići udio od preko 65 posto. Dizel je pao sa 76,7 posto u 2011. na 8,6 posto prošle godine.

Norveška se smatra pionirskom zemljom u elektromobilnosti. Za bum prodaje najodgovornija je politika. Električni automobili u zemlji su gotovo u potpunosti oslobođeni svih poreza i po cijeni su usporedivi s običnim benzinom i dizelom. Električna energija potrebna za automobile u potpunosti dolazi iz vode. Cilj je prodati samo električne automobile nakon 2035. godine u bogatoj skandinavskoj zemlji.
Facebook Twitter Print