Politika i društvo
Kamioni stoje, roba ne putuje: Britanci traže nove razgovore sa EU
11.1.2021 07:14 | Indikator.ba
Izlaskom s unutarnjeg tržišta i carinske unije, britanske kompanije prvi put osjećaju konkretne posljedice Brexita. Vladina obećanja o "fantastičnom" trgovinskom paktu ne podnose provjeru stvarnosti.

Otprilike jednu i po sedmicu nakon što je Velika Britanija napokon napustila carinsku uniju i unutrašnje tržište EU, glasni su pozivi na ponovne pregovore s Briselom o trgovinskom paktu. Konkretno, propisi o carinama i sigurnosti hrane, kao i PDV u prekograničnoj trgovini uzrokuju poteškoće.

U nekim slučajevima kompanije su jednostavno prestale trgovati između Velike Britanije i EU zbog neizvjesnosti oko propisa ili zbog dodatnog posla - uključujući izvoznike ribe, pružatelje usluga paketa i modne lance. Sjeverna Irska je posebno pogođena. Tamo je bilo pritužbi na prazne police supermarketa.

Sjeverna Irska je dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali prema sporazumu o izlasku tretira se u skladu s pravilima carinske unije EU i unutarnjeg tržišta.

Britanska poslovna udruženja sada se nadaju daljnjim pregovorima između Brisela i Londona kako bi se riješile poteškoće.

- Tamo gdje postoje problemi, morat će se voditi daljnji razgovori, rekao je šef britanskog udruženja za trgovinu hranom za Observer. Izvršni direktor industrijske asocijacije Make UK rekao je za list da su čak i carinski stručnjaci sa 30 godina iskustva bili "zapanjeni" značenjem novih propisa. U najgorem slučaju, vidi da pregovori čekaju godinama.

London i Brisel tek su se na Badnjak dogovorili o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu u Novoj godini. Premijer Boris Johnson govorio je o "fantastičnom" dogovoru koji ne bi uključivao bilo kakve trgovinske barijere. Međutim, samo roba koja je proizvedena ili prerađena u Velikoj Britaniji oslobođena je carina. Mnogi proizvodi poput odjeće iz britanskih modnih lanaca koji se šivaju u Aziji nisu uključeni. Čak ni hrana koja se proizvodi u EU i pakuje u Velikoj Britaniji. Uz to, za svu robu sada su potrebne carinske deklaracije i, u nekim slučajevima, potvrde o sigurnosti proizvoda.

Britanski državni ministar Michael Gove stoga je već upozorio na "značajne dodatne prepreke" u kretanju robe između Velike Britanije i EU u narednim sedmicama.

To će prije svega utjecati na luku Dover, gdje se hiljade kamiona svakodnevno trajektima prevozi do Calaisa u Francuskoj i obrnuto, rekao je Gove. Do sada je obim prometa u novoj godini na najvažnijoj trgovinskoj ruti zemlje bio znatno manji nego što je uobičajeno.

Luka Dover najavila je da se promet preko La Manchea trenutno odvija bez zastoja. Volumen u januaru uvijek je manji nego inače, ali mnoge kompanije jednostavno zadržavaju svoje kamione jer potrebni papiri nisu dostupni. Uz to, evropske logističke kompanije oklijevaju da pošalju svoje kamione na ostrvo nakon dugih gužvi u prometu malo prije Božića kada je Francuska u potpunosti zatvorila svoje granice zbog novog virusnog soja u Engleskoj.
Facebook Twitter Print