Ekonomija
Hutovo blato u prekograničnom projektu: Endemske vrste u turističkoj ponudi
11.1.2021 17:16 | Indikator.ba
Uvodna konferencija i predstavljanje projekta Interreg IPA Program prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020: Put endema (ePATH) održana je u prostorijama Javnog poduzeća (JP) Parka prirode Hutovo Blato d.o.o. i motela Karaotok.

Ukupni proračun projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375,03 eura, od čega 1.309.319 eura predstavlja EU sufinanciranje u iznosu od 85 posto, dok preostalih 15 posto financiraju projektni partneri.

Nositelj projekta je J.P. Park prirode Hutovo Blato d.o.o. s partnerima Makarski komunalac d.o.o. iz Hrvatske i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Nikola Zovko, direktor J.P. Park prirode Hutovo blato kazao je kako je nakon dva mjeseca od početka projekta vrijeme za veću angažiranost oko realizacije aktivnosti koje su predviđene.

- Cilj nam je pripremiti prve aktivnosti koje će ići, što se tiče njihove realizacije, javnih nabava itd. Mi smo se uvezali na temelju prepoznavanja prirodnih vrijednosti u tri države, dakle riječ je razvijanju turističke ponude na temelju prirodnih potencijala, posebice endemskih vrsta. Uz to svakako da ćemo se stalno doticati kulturno povijesnog naslijeđa, tradicije itd., istaknuo je Zovko.

Projekt je odobren za financiranje na II Pozivu za prijedloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore u okviru Programske osi 3: ''''''''''''''''Doprinos razvoju turizma i zaštiti kulturne i prirodne baštine'''''''''''''''' s ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Aleksandra Ivanović, rukovoditeljica službe u JP za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore kazala je kako su oni veoma zadovoljni odobrenjem projekta te što će u okviru njega dobiti priliku da uspostave prvi centar za posjetitelje na području posebnog rezervata prirode "Tivatska solila" te na taj način omogućiti razvoj turističke ponude tog rezervata.

Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Makarske i stopostotni vlasnik i osnivač Komunalca naglasio je kako za Makarsku ovaj projekt puno znači jer uz sunce i more svojim gostima mora pružiti i druge sadržaje.

-U Makarskoj je Jure Radić osnovao botanički vrt koji je dugo vremena bio prepušten sam sebi. Taj botanički vrt se može prikazati kao Biokovo u malome. Biokovo je Park prirode, koji je isto tako zaštićen i u kojem rastu brojne endemske vrste koje se također mogu naći u tom botaničkom vrtu.To zapravo i je cilj ovoga projekta, povezati Hutovo blato, povezati Solila, povezati Botanički vrt, pokazati te endemske vrste kod nas se radi o tim biljnim endemskim vrstama te ih turistički evaulirati i turistički prikazati da budu svima nama na ponos, naglasio je, izvijestio je bljesak.info.
Facebook Twitter Print