Kompanije i tržišta
Teva Pharmaceuticals prodao leskovačko Zdravlje
12.1.2021 11:56 | Indikator.ba
Izraelska kompanija Teva Pharmaceutical Industries potpisala je ugovor o prodaji srpske jedinice Zdravlje britanskoj Frontier Pharma i investicionoj grupi Baystone, saopćilo je Zdravlje.

Frontier Pharma i Baystone dogovorili su se da će zadržati trenutne zaposlenike u Zdravlju najmanje dvije godine, navodi se u saopćenju srpske kompanije u ponedjeljak.

Nisu otkriveni finansijski detalji transakcije.

Odluka o prodaji Zdravlja u skladu je sa Tevinom globalnom strategijom za optimizaciju ukupne konkurentnosti usklađivanjem proizvodnih kapaciteta sa potrebama pacijenata, rekao je Zdravlje.

- Drago nam je što pozdravljamo Zdravlje i njegove zaposlenike u našoj kompaniji. Namjera nam je tokom ove tranzicije blisko sarađivati ​​s Tevom i vremenom razvijati kompaniju širenjem njenih mogućnosti i donošenjem novih proizvoda, rekao je predsjednik Frontier Pharma Levent Selamoglu .

Zdravlje upravlja fabrikom u Leskovcu na jugu Srbije, gdje proizvodi lijekove za liječenje bolesti srca i pluća.

Frontier Pharma je 2017. godine pregovarao je o kupovini 25% udjela u srpskom proizvođaču lijekova u većinskom državnom vlasništvu Galenika, u konzorciju sa ruskim LLC preduzećem NPA Petrovax Pharm. Kompanija je prodana Aeliusu, pridruženoj brazilskoj farmaceutskoj grupi EMS, za 16 miliona eura u novembru 2017. godine.
Facebook Twitter Print