Kompanije i tržišta
Uspostavlja se registar računa fizičkih osoba pri FIA-i
12.1.2021 16:30 | Indikator.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici jučer, kao i Predstavnički dom oktobra prošle godine, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjem platnom prometu FBiH.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević prethodno je delegatima obrazložila da je ovim zakonom predviđena uspostava registra računa fizičkih osoba, što će činiti Finansijsko-informatička agencija (FIA).

- To će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreznom i izvršnom postupku, kao i u drugim sudskim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i drugo. To će doprinijeti efikasnijem radu nadležnih sudova, poreznih, istražnih i drugih organa, kojima će biti olakšan i ubrzan pristup podacima o bankarskim novčanim računima fizičkih osoba, koje neće morati, kao do sada, tražiti od pojedinačnih banaka, već direktno od FIA-e, a koja je ovim zakonom ovlašćena uspostaviti i voditi registar računa fizičkih osoba, navela je Milićević.
Facebook Twitter Print