Politika i društvo
Pandemija prepolovila odlazak radne snage iz BiH
13.1.2021 07:01 | Indikator.ba
Zaključno s 30. novembrom. 2020. u Agenciji za rad i zapošljavanje posredovali su u zapošljavanju 6.618 radnika u Sloveniji, što je za 50 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

- Zaključno s 25. 12. 2020., u Njemačkoj smo posredovali u zapošljavanju 533 radnika, što je za 25 posto manje nego u odnosu na prethodnu godinu, rekao je za portal Buka Boris Pupić, stručni suradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iako smo i dalje suočeni s pandemijom, zanimanje bh. radnika za odlazak u inozemstvo i dalje postoji, ali su i procedure za taj korak sada malo duže.

- Što se tiče pandemije, ambasade prilikom izdavanja radnih viza daju sve informacije vezane za uvjete ulaska i boravka u državama, a vezano za pandemiju, dok mi dajemo standardne informacije vezane za tržište rada i načine zaštite prava radnika ako bude potrebe, objašnjava Pupić i dodaje da, prema sadašnjim pokazateljima, smatraju kako će stanje u prvoj polovini 2021. biti nepromijenjeno.

BiH je od 2013. do 2019. napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz ankete o radnoj snazi koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.
Odlasci i drugim kanalima Agencija za rad i zapošljavanje BiH jedina je institucija iz sistema službi zapošljavanja u BiH koja ima nadležnost posredovati u zapošljavanju građana BiH na inozemna tržišta rada. U Sloveniju je preko Agencije otišlo gotovo 50.000 vozača, zavarivača, elektroinstalatera i građevinskih radnika.
Facebook Twitter Print