Život i umjetnost
Softverski problem s Golfom 8
13.1.2021 07:16 | Indikator.ba
Volkswagen je već morao odgoditi lansiranje najprodavanijeg modela u Evropi prošle godine zbog softverskih problema. Čini se da do danas nisu riješeni. Proizvođač automobila sada je objavio da su u Golfu 8 zakazali sistem za informiranje i kamera za vožnju unazad.

Čak i nakon što je novi Golf 8 krenuo u prodaju, Volkswagen se morao boriti sa softverskim problemima i morao je pozvati desetine hiljada svojih bestselera u radionice. Glasnogovornik je rekao da je širom Evrope pogođeno 56.000 vozila iz prve serije modela koji su se do jula sišli s proizvodne trake.

Na automobilu mora biti instalirano ažuriranje softvera. Razlog su kvarovi informacijskog sistema i kamera za vožnju unatrag u nekim automobilima. VW je naglasio da nije riječ o opozivu koji je naredila Savezna uprava za automobilski transport, već o "mjeri dobrovoljnog služenja", izvještava n-tv.

Problemi su utjecali i na cijenu dionica VW-a, koja je privremeno izgubila na vrijednosti 1,9 posto.

VW želi učiniti opoziv privlačnijim kupcima jednogodišnjom produženom garancijom, besplatnim najmom automobila za vrijeme trajanja posjete radionici i vaučerom za usluge.

Wolfsburg nije dao informacije o troškovima.

VW je prošle godine morao odgoditi lansiranje najprodavanijeg modela u Evropi zbog softverskih problema. Ovo je podiglo radničko vijeće i doprinijelo kritikama izvršnog direktora Herberta Diess-a.
Facebook Twitter Print