Politika i društvo
Bh. vlasti prekinule pregovore s MMF-om o novom kreditu
14.1.2021 12:15 | Indikator.ba
Vlasti BiH su prekinule kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Po svemu sudeći, vlasti BiH su ponovo obmanule MMF, jer su prihvatile novac MMF-a za hitno saniranje posljedica korone sredinom godine, a zauzvrat su obećale da će taj aranžman biti priprema za dugotrajniji aranžman, koji je trebalo da uslijedi nekoliko mjeseci kasnije.

Nakon što su vlasti dobile i potrošile novac MMF-a za hitne situacije, zatražena je odgoda pregovora o novom aranžmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresiranost da se pregovori o novom aranžmanu zaključe.

Bh. vlasti nezainteresirane za pregovore Kako je "Nezavisnim" potvrdio Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, od kada je 17. decembra održan posljednji sastanak na kojem se razgovaralo o novom aranžmanu, nije stigao nijedan zahtjev bh. vlasti za nastavak pregovora.

- Našu pažnju sada preusmjeravamo na završetak konsultacija u skladu s članom IV. Naše osoblje priprema izvještaj, koji ćemo predstaviti Izvršnom odboru MMF-a krajem februara, rekao nam je Jewell.

Kako je pojasnio, MMF ima obavezu da prema članu IV napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

MMF je prvo sačekao da bh. vlasti ispune svoje obaveze i zaključe aranžman, nakon čega je planirano pisanje izvještaja. S obzirom na to da od aranžmana nema ništa, MMF će sada napisati izvještaj bez njega, a o novom aranžmanu bi se ponovo počelo razgovarati, najvjerojatnije, na proljeće.

Pregovori o novom aranžmanu zapeli su na obavezi uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanju obaveza Energetske zajednice zbog kojih je BiH u kršenju svojih europskih obaveza, novom modernijem zakonu o elektronskom potpisu i još nekoliko uvjeta.

Jewell je pojasnio da je registar važan jer pomaže u suzbijanju pranja novca, a sličan registar već funkcionira kad su u pitanju pravne osobe. Republika Srpska, podsjećanja radi, nije pristala na ove uvjete, jer smatra da bi to predstavljalo prenos nadležnosti nanivo BiH.
Facebook Twitter Print