Ekonomija
ECB primio više od 8.000 odgovora na konsultacije o digitalnom euru
14.1.2021 13:26 | Indikator.ba
Europska centralna banka primila je više od 8000 odgovora na svoje konsultacije o stvaranju digitalnog eura, elektroničkog oblika novca središnje banke koji bi bio dostupan svim građanima i tvrtkama.

Javne konsultacije pokrenute su 12. oktobra 2020. nakon objave izvještaja Eurosistema o digitalnom euru.

Početna analiza sirovih podataka pokazuje da je privatnost plaćanja zauzela najviše mjesto među traženim značajkama potencijalnog digitalnog eura (41% odgovora), a slijedi sigurnost (17%) i paneuropski doseg (10%).

- Veliki broj odgovora na našu anketu pokazuje velik interes europskih građana i tvrtki za oblikovanje vizije digitalnog eura, rekao je Fabio Panetta, član Izvršnog odbora ESB-a i predsjednik radne skupine za digitalni euro. - Mišljenja građana, tvrtki i svih dionika od najveće su važnosti za nas jer procjenjujemo kojim slučajevima upotrebe digitalni euro može najbolje poslužiti.

Radna skupina Eurosistema, okupljajući stručnjake iz ESB-a i 19 nacionalnih centralnih banaka eurozone, identificirala je moguće scenarije koji bi zahtijevali izdavanje digitalnog eura. To uključuje povećanu potražnju za elektroničkim plaćanjima u europodručju, značajan pad upotrebe gotovine kao sredstva plaćanja, pokretanje globalnih privatnih sredstava plaćanja poput Facebookov Dhiem i široko prihvaćanje digitalnih valuta središnje banke koje su izdale druge središnje banke.

ECB kaže da će na proljeće objaviti sveobuhvatnu analizu javnih konsulatacija, "koja će služiti kao važan input za Upravno vijeće ECB-a pri odluci hoće li pokrenuti projekt digitalnog eura".
Facebook Twitter Print