Kompanije i tržišta
Mercator će uskoro biti prenesen na Fortenovu
14.1.2021 16:27 | Indikator.ba
Prema neslužbenim informacijama, grupa Fortenova uskoro bi us voje vlasništvo mogla prenijeti oko 70 posto Mercatora koje je još uvijek u vlasništvu Agrokora u stečaju.

Prošle godine Europska komisija odobrila je koncentraciju Fortenova Grupe i Mercatora!

Za prijenos su već dobili zeleno svjetlo od svih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, osim srpskog, a sve banke vjerovnice Mercatora također se moraju složiti s prijenosom, gdje navodno više ne bi trebalo biti teškoća. Mercator duguje više od 50 miliona eura prema više od 50 banaka, a većina kredita dospijeva sljedeće godine. Iako je omjer nivoa zaduženosti tvrtke 5,2, Mercator ne očekuje probleme u reprogramiranju duga, a zajam vrijedan oko 450 miliona eura dospijeva sredinom ove godine.

Prijelaz u Fortenovu trebao bi se izvršiti najkasnije u julu ove godine, jer bi nakon tog razdoblja Agrokor mogao bankrotirati, a Mercator završiti u stečaju.

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji uvjetno je odobrila posljednju koncentraciju između Agrokora i Mercatora još iz 2013. godine, pod uvjetom da se hrvatski trgovac u Srbiji odrekao (čitaj prodao) najmanje 21 trgovinu u 15 gradova Srbije s ukupnom prodajnom površinom od 20.000 kvadratnih metara.

Slovenski zaštitnik tržišnog natjecanja dao je svoj pristanak odmah i nije zatražio nikakve dodatne mjere, jer koncentracija u Sloveniji, prema njegovom mišljenju, nije dovela do značajnog smanjenja učinkovite konkurencije. Tada je bez problema dao svoj pristanak i hrvatski zaštitnik konkurencije, a priča se ponavlja u slučaju Fortenove.
Facebook Twitter Print