Život i umjetnost
Nakon trovanja osmoro mladih gasom, skočila potražnja za CO detektorima
15.1.2021 16:47 | Indikator.ba
Detektore ugljen-monoksida u BiH je moguće kupiti po cijeni od 2,50 do 100 maraka po komadu, a potražnja za njima porasla je za 300 odsto nakon što je u Posušju prije dvije nedjelje ovaj gas usmrtio osmoro mladih.

- Nakon izvršene analize krvi, utvrđeno je da je kod svih osam osoba došlo do intoksikacije ugljen-monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna, potvrdio je juče za "Nezavisne" Josip Aničić, tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Trgovci detektorima ugljen-monoksida, kojih je na tržištu napretek, ističu da su u pitanju veoma korisni uređaji.

- Alarm je glasan i jedan uređaj je sasvim dovoljan za jednu prostoriju. Što se tiče potražnje, nije bila ni blizu ovakvoj kakva je zavladala nakon tragedije koja se desila u Posušju. Sad su se ljudi osvijestili, prepoznali da treba da ih imaju u svojim domaćinstvima. U prethodne dvije nedjelje potražnja se povećala za nekih 300 odsto, rekao je za "Nezavisne novine" jedan trgovac.

Takvih deset detektora kod njega košta 25 maraka, s tim što je na dostavu potrebno izdvojiti dodatnih sedam maraka, a moraćete da kupite i baterije, pošto ne dolaze uz ove uređaje.
- Čim se uređaj aktivira, oglasi se toliko jak alarm da maltene morate da zatvorite uši. Tad se izvrši učitavanje. Svakih desetak-petnaestak sekundi uređaj samo jednom blicne, odnosno daje znak da je aktivan. Ima i signal kada se baterija prilično isprazni, rekao je ovaj trgovac.

U oglasima je, dakle, moguće pronaći široku lepezu ovakvih uređaja, a šarolike su i cijene, pa neki od njih koštaju i 100 KM.
Facebook Twitter Print