Kompanije i tržišta
Najveće širenje u posljednjih 10 godina: Petrol kupuje benzinske crpke Crodux
16.1.2021 05:43 | Indikator.ba
Petrol je ove sedmice s umirovljenim hrvatskim generalom Ivanom Čermakom potpisao ugovor o kupnji 100% udjela u Croduxu derivati ​​dva, objavila je tvrtka. Završetak transakcije slijedit će ispunjenje suspenzivnih uvjeta, uključujući dobivanje saglasnosti nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja. Ova akvizicija bit će najveća Petrolova transakcija u posljednjih deset godina i predstavlja najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u historiji Grupe.


Kupnjom Croduxa, grupacija Petrol kupit će 91 benzinski servis u Hrvatskoj. S više od 200 prodajnih mjesta, tržišni udio Petrol Grupe u Hrvatskoj porast će s 13 na 23 posto.

- Kupnjom će Petrol pokriti neka važna područja u Hrvatskoj, gdje je do sada bio manje prisutan ili uopće nije imao svoja prodajna mjesta. Opseg poslovanja na hrvatskom tržištu omogućit će prijenos uspješnog poslovnog modela na ovo tržište, kakvo je uspostavljeno u Sloveniji, smatra Petrol.
Kupoprodajna cijena nije objavljena, ali neslužbeno je vrijednost investicije procijenjena na 150 do 200 miliona eura.

Osnovna djelatnost Croduxa je uvoz, skladištenje, maloprodaja i veleprodaja naftnih derivata u Hrvatskoj. Tvrtka zapošljava više od 1.150 radnika i upravlja 91 benzinskim servisom. Hrvatska tvrtka je u 2019. godini ostvarila 760 miliona eura prihoda od prodaje, a neto dobit iznosila je 19,3 miliona eura. EBITDA tvrtke u 2019. godini iznosila je 42,7 miliona eura.

- Segment prodaje naftnih derivata i robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA-e Petrol Grupe, još uvijek ima potencijal rasta u narednim godinama, posebno u široj regiji JI Europe. Kupnja Croduxa derivati ​​dva u skladu je s postojećom strategijom, a također s polazištima za pripremu nove strategije grupe Petrol i planovima širenja Petrola Ljubljana, kažu u slovenskoj energetskoj grupi.

Bivši general Čermak, koji se smatra jednim od najbogatijih ljudi susjeda, kupio je 2013. 63 benzinske stanice od austrijske naftne tvrtke OMV, a prošlog ljeta najavio je ostavku na rukovodeću poziciju Croduxa.
Facebook Twitter Print