Kompanije i tržišta
Plinacro i BH-Gas potpisali izjavu o spojnoj tački kod Imotskog za novi plinovod
16.1.2021 05:46 | Indikator.ba
Predstavnici Plinacroa i BH-Gasa potpisali su u petak u Mostaru izjavu o spojnoj tački na južnoj plinskoj interkonekciji, koja će se nalaziti kod Imotskog, čime su nastavili s realizacijom tog važnog projekta kojim se planira izgradnja novog plinovoda kroz BiH prema Sarajevu s odvojkom za Mostar.
Kako su za medije potvrdili član Uprave Plinacroa Marin Zovko i predsjednik BH-Gasa Jasmin Salkić, koji su predstavljali dvije državne tvrtke za transport plina, obje zemlje će imati značajne koristi od realizacije južne plinske interkonekcije.

- BiH na taj način diverzificira svoju opskrbu i omogućava plinofikaciju kroz dvije rute. Jedna ruta vodi za Sarajevo, a druga za Mostar. S tim projektom se omogućava razvoj i povećava potrošnja plina u BiH kao važnog energenta, rekao je Zovko.

Kako je istaknuo, projekt južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom za BiH jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Hrvatske.

Za Plinacro realizacija tog projekta utjecala bi i na sniženje cijene transporta plina.

- Trenutno imamo dovoljno kapaciteta u našoj infrastrukturi, a povećanjem kapaciteta ćemo imati veću iskoristivost našeg sistema i samim time ćemo moći snižavati cijene usluge za transport plina potrošačima u RH, ali i u Bosni i Hercegovini, pojasnio je.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić istaknuo je kako je izgradnja novoga plinovoda u Federaciji BiH proglašena strateškim interesom.

- To ne znači samo benefit za Sarajevo-Zenicu, nego da se upravo u Mostaru, Širokom Brijegu, Posušju, Tomislavgradu, srednjobosanskom kantonu aktivira privreda na tome pravcu južne interkonekcije, kazao je Salkić.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su i predstavnici američke razvojne agencije USAID-a.

Plinovod južna interkonekcija na teritoriju BiH ukupno će biti dugačak 168,54 kilometra i vodit će u dva pravca - prema Sarajevu s posebnim odvojkom za Mostar. Dužina toga dijela plinovoda je 53 kilometra. Projekt je vrijedan 100 miliona eura, od čega je oko 20 miliona eura iz Fonda EU za zapadni Balkan. Početak radova predviđen je za 2023. a u trebao bi biti u upotrebi krajem 2024. godine.
Facebook Twitter Print