Ekonomija
Šefica MMF moli vlade svijeta: Trošite koliko god možete
16.1.2021 07:15 | Indikator.ba
Kreatori politika širom svijeta trebalo bi da objeručke prihvate povećanje rashoda kako bi pomogli oživljavanje njihovih privreda koje posrću, poručila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Gergieva na ruskom godišnjem Gajdar ekonomskom forumu.

Izvršna direktorica MMF-a nije iznijela nikakve konkretne ekonomske prognoze, ali je jasno stavila do znanja da želi da vlade povećaju potrošnju i ponovila da je međunarodno sinhronizovani pristup rješavanju problema najbolji za rast, prenosi Reuters.

- MMF je 2020. godine obezbijedio finansijsku podršku za 83 zemlje, rekla je Georgieva.

Dodala je da sa aspekta aktuelnih politika ona još od marta 2020.godine, što je vrlo neoubičajeno za MMF, apeluje na države da troše više.
- Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više. I dalje se zalažem za prilagođavanje monetarnih i fiskalnih mjera koje štite ekonomije od kraha u trenutku kada s razlogom ograničavamo i proizvodnju i potrošnju stanovništva - rekla je šefica MMF-a.

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove izazvane pandemijom Covid-19, pominjući u tom kontekstu i monetarno ublažavanje centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

Ona je takođe pozvala na veću međunarodnu saradnju u naporima za digitalni i zeleni rast, kao što je to bio slučaj tokom aktivnosti na razvoju vakcina protiv Covida.

- Zaposleni u MMF-u su izračunali da bi udruženi fiskalni podsticaji Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta u oblasti zelene infrastrukture, ako se to radi koordinirano, donijeli za dvije trećine veći rast, nego ako svaka zemlja to radi samostalno - rekla je Georgieva.
Facebook Twitter Print