Život i umjetnost
Slovenačka pametna kućica za ptice privukla rekordno ulaganje od 4,2 miliona eura
18.1.2021 06:26 | Indikator.ba
Pametna kućica za ptice ili krmilica Bird Buddy, iza kojeg stoji pretežno slovenački poslovni tim, uspješno je završila svoju rekordnu kampanju na globalnoj mrežnoj platformi za masovno finansiranje Kickstarter.

Bird Buddy je do sada najuspješniji slovenski projekt na platformi Kickstarter po visini prikupljenih sredstava. Uvjerili su 22.924 pristalice, uz pomoć kojih su prikupili 4,19 miliona eura. Najuspješnija slovenska kampanja na platformi prije toga bio je električni bicikl Flykly, s kojim su njegovi autori prikupili nešto više od 700.000 dolara (570.000 eura), izvještava Delo.

Na početku kampanje, tim Bird Buddyja postavio je cilj od 50.000 eura, a sa 4,2 miliona eura zauzeli su 35. mjesto u istoriji Kickstartera po visini prikupljenih sredstava, navodi se na web stranici projekta.

Osnovni set pametne kućice za ptice Bird Buddy uključuje moderno dizajniranu kućicu za ptice sa spremnikom za hranu za ptice i odvojivim modulom koji uključuje ugrađenu malu video kameru s mikrofonom i senzorom pokreta.

Senzor otkriva dolazak ptice i obavještava vlasnika kućice za ptice putem bežične veze i mobilne aplikacije. Tada korisnik može koristiti aplikaciju za fotografiranje ptice dok je u kućici za ptice.

Koristeći tehnologije umjetne inteligencije, aplikacija također prepoznaje vrstu ptice, omogućava korisniku uređivanje i dijeljenje fotografija ptica, a također nudi savjete o prikladnoj hrani za pojedine vrste ptica. S ugrađenim mikrofonom prepoznaje vrstu ptice i po njenom oglašavanju.

(FOTO: Kickstarter, Bird Buddy)
Facebook Twitter Print