Politika i društvo
Evropski parlamentarci zabrinuti zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji
20.1.2021 07:35 | Indikator.ba
Na dan kada je Srbija započela masovni program vakcinacije Covid-19 sa kineskim Sinovcem, međustranačka grupa članova Evropskog parlamenta pisala je Oliveru Vareljiju, evropskom komesaru za proširenje i susjedsku politiku, da izrazi zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine na zemlju, posebno u pogledu uticaja na životnu sredinu nekoliko projekata teške industrije koje provode kineske firme.

Pismo, koje je potpisalo 26 članova Europskog parlamenta, pokrenuli su Miriam Lexmann, slovački zastupnik u Europskoj narodnoj stranci (EPP) i njemački zastupnik Zelenih Reinhard Bütikofer, obojica supredsjedavajući Interparlamentarnog saveza o Kini (IPAC).

Oni skreću pažnju na niz kineskih investicija u Srbiji, uključujući čeličanu Železara u Smederevu, gdje je prošlog avgusta stotine mještana izašlo na ulice tražeći da vlada preduzme mjere za smanjenje zagađenja vazduha, koje se, kako kažu, pogoršalo od kineskog Hesteela, takođe poznatog kao HBIS, koji je željezaru kupio 2016. godine.

Slična je situacija i u gradu Boru, čiji su stanovnici takođe izašli na ulice prošle godine u znak protesta protiv povećanja zagađenja otkako je druga kineska kompanija Zijin Mining tamo kupila rudnik bakra 2018. godine.

U septembru su u zraku zabilježeni nivoi od 1645 mg sumpornog dioksida (SO2), više od deset puta od 125 mg dozvoljenih zakonom. Iako su srpski sudovi tri puta kaznili Zijin zbog zagađenja, prema srpskom zakonu kazne ne mogu preći 26.000 eura.

Europarlamentarci sada žele da Várhelyi podsjeti vladu Srbije da se mora pridržavati svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU, kao dio procesa pridruživanja zemlje.
Facebook Twitter Print