Život i umjetnost
Izraelski startup pravi baterije za električna vozila koje se pune za pet minuta
20.1.2021 14:32 | Indikator.ba
Električni automobili su strašno napredovali u posljednjim godinama, najviše u kapacitetima baterija koje im omogućavaju domete veće od 500 km sa jednim punjenjem. Punjenje njihovih baterija je takođe poboljšano, posebno ako koristite specijalne brze punjače, ali još uvijek na stanici za punjenje morate provesti drastično više vremena nego na benzinskoj pumpi da biste se napunili "do vrha".

Izraelski startap StoreDot vjeruje da će to ubrzo riješiti novim tipom baterija koje se mogu napuniti za samo 5 minuta i već su počeli isporučivati inženjerske primjerke zainteresovanim tehnološkim partnerima.

Prototipi baterija koje za StoreDot izrađuje kineska firma EVE Energy razlikuju se od tradicionalnih baterija jer u anodi imaju metaloidne nanočestice umjesto grafita. To je, kako tvrdi StoreDot, "ključni iskorak u prevladavanju glavnih problema u bezbjednosti i vijeku trajanja baterije". Nadalje, u budućnosti StoreDot planira za te nanočestice da koristi silicijum (umjesto germanijuma), što bi baterije trebalo znatno da pojeftini.

- Ovo označava važnu prekretnicu, prelazak sa inovacija u laboratoriju na komercijalno održiv proizvod koji je skalabilan za masovnu proizvodnju. To otvara put za lansiranje naše druge generacije, prototipa anode sa silicijumom u bateriji za električna vozila kasnije ove godine, rekao je dr Doron Myersdorf, izvršni direktor StoreDota.
Facebook Twitter Print