Ekonomija
Raiffeisen Research: Neke zemlje zapadnog Balkana kasnit će u ekonomskom oporavku
22.1.2021 18:11 | Indikator.ba
Možemo primijetiti određeno zaostajanje u dijelovima jugoistočne ili istočne Evrope u odnosu na ukupni evropski trend, navodi se u najnovijem CEE Economic Outlooku 2021 Raiffeisen Researcha, izvještava Indiaktor.ba.

- Za ekonomije CEE, naš scenarij podrazumijeva slab ekonomski početak 2021. godine, ali s napredovanjem cijepljenja i uklanjanjem restriktivnih mjera u drugom kvartalu, potražnja će podržavati potrošnju, posebno u drugoj polovini godine. Tempo oporavka ili oživljavanja razlikovat će se od zemlje do zemlje, s obzirom na moguće pojave COVID-19, tempo cijepljenja i razlike u mjerama državne podrške. Za razvoj centralne Evrope Njemačka također igra presudnu ulogu. Možemo primijetiti određeno zaostajanje u dijelovima jugoistočne ili istočne Evrope u odnosu na ukupni evropski trend. Dodatni pozitivan faktor mogao bi biti početak isplate sredstava iz EU fonda za oporavak kasnije tokom 2021. godine. Projiciramo stope rasta BDP-a za CEE u rasponu od 2,5% do 5% u 2021. godini, u odnosu na 4,3% predviđenih za eurozonu, navodi se u outlooku.
Za izazovnije mjesece koji slijede također bi za regiju trebalo biti dobro što je u većini zemalja nivo potrošnje i usluga (u odnosu na BDP) niži nego u zapadnoeuropskim zemljama (uz mogući izuzetak Hrvatske i Bugarske) . Štaviše, bliske veze mnogih zemalja CE / SEE sa njemačkim industrijskim klasterom trenutno su još jedna prednost. Njemačka ekonomija trenutno snažno profitira od brzog oporavka globalne trgovine (mnogo brže nego nakon globalne finansijske krize), koji se temelji na (mnogo) boljim ekonomskim performansama Kine i SAD-a u odnosu na Europu, navodi se.

Ali, neizvjesnosti ostaju visoke.

- Negativni rizici za naš scenarij su duži drugi pandemijski val u proljeće 2021. godine, sporiji napredak u cijepljenju od predviđenog i još jedan val pandemije u jesen 2021. ili tokom zime 2021/22., što može uzrokovati nova ograničenja, dodaje se.

Za Bosnu i Hercegovinu navodi se kako se očekuje ekonomski pad u 2020. godini od -4,8 posto, a potom rast od 3,0 posto u 2021. i 3,5 posto 2022. godini.
Facebook Twitter Print