Kompanije i tržišta
Sarajevski aerodrom u pregovorima sa "uspješnom evropskom aviokompanijom"
24.1.2021 07:00 | Indikator.ba
Sarajevski aerodrom još uvijek pregovara sa aviokompanijom koja se prijavila na njegov javni poziv prošle godine za postavljanje aviona u glavni grad Bosne i Hercegovine od 2021. godine.

Generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić rekao je za Ey-Yu Aviation da je dotična kompanija poznata u regiji, da ima veliku mreža ruta, respektabilnu flotu i uspješna je u cijeloj Europi. Odabrana aviokompanija će morati bazirati dva aviona "s opcijom rasta flote, kako kapacitet zračne luke Sarajevo bude rastao i budu se ispunjavali drugi uslovi, navodi se u javnoj obavijesti.

Ako se postigne dogovor, odabrana aviokompanija dobit će poticaje za stacioniranje aviona u gradu, kao i dodatna sredstva, ovisno o broju prevezenih putnika.

Govoreći nedavno za EX-YU Aviation News, Bajić je rekao: Dobro je poznato da aviokompanija koja otvara bazu na aerodromu stvara preduslove za povećanje obima prometa (veći broj letova i znatno veći broj putnika, kao i pokretanje novih ruta). Sve je ovo vrlo važno, ne samo za sarajevski aerodrom, već i za cijeli turistički sektor Bosne i Hercegovine i druge subjekte čiji egzistencija i oporavak u velikoj mjeri ovise o nastavku leta za našu zemlju.

Dodao je da se nada pozitivnom ishodu ovih pregovora i uspješnom postavljanju aviona u ime zainteresirane kompanije na sarajevskom aerodromu.

Sarajevski aerodrom ranije je pokušao privući evropsku aviokompaniju da uspostavi bazu u gradu. Godine 2016. održao je razgovore s Wizz Airom o lansiranju "nekoliko evropskih destinacija". U to je vrijeme niskocjenovna aviokompanija rekla da je Sarajevo "vrlo važno odredište" koje su namjeravali razviti u Bosni i Hercegovini nakon Tuzle, gdje ova kompanija ima svoje avione Međutim, pregovori su propali nakon što dvije strane nisu uspjele postići dogovor o naknadama.
Facebook Twitter Print