Život i umjetnost
Jajce uvršteno na listu najljepših gradića na svijetu
11.2.2021 17:04 | Indikator.ba
Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na listu najljepših gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha.

- U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek možete vidjeti drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrmiranih ulica. Ali najveće bogatstvo Jajca je prirodno čudo - vodopad Pliva visine 72 metra, koji se prelijeva na pukom padu na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih bosanskih raftinga, navodi magazin.

Pored Jajca na listu su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall - Velika Britanija, Wanaka - Novi Zeland, Český Krumlov - Češka, Shirakawa-go - Japan.

Grad Jajce, smješten na ušću rijeke Plive u Vrbas, sa svojim raznovrsnim atrakcijama svjedoči o brojnim kulturama koje su se ukrštale u Bosni i Hercegovini – od davnih Ilira i Rimljana, preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.
Facebook Twitter Print