Menadžment
Vlada RS smjenjuje direktora Agencije za osiguranje
19.2.2021 06:48 | Indikator.ba
Vlada Republike Srpske tražila je od Narodne skupštine Republike Srpske da razriješi direktora Agencije za osiguranje Slavena Dujakovića.

Razlog odluke je što Vlada smatra da je prema Zakonu o društvima za osiguranje predviđeno da za vrijeme mandata direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske ne može biti na funkciji u političkim strankama ili lice koje preuzima javne aktivnosti u ime političkih stranaka.

- Nakon utvrđenih činjenica da je Slaven Dujković, kao direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske upravo prekršio ove odredbe odlučeno je kao u dispozitivu ovog rješenja, navode iz Vlade.

Dujaković je za Capital.ba rekao da je smjena nezakonita i da će koštati građane Republike Srpske pola miliona maraka.

- Meni je ostalo četiri godine i dva mjeseca, ja sam izabran na konkursu, ne kao politička ličnost. Nisam funkcioner DNS-a, samo član, nekada davno sam bio predsjednik Regionalnog odbora, ali to ne postoji više u važećem stranačkom statutu. Član stranke mogu biti po zakonu, ako me smijene, to će biti nezakonito. Ja ću svoja prava tražiti na sudu i moraće da mi isplate najmanje oko 500 hiljada maraka odštete, plus isto toliko novom direktoru kojeg misle da imenuju, naglasio je Dujaković.

Dodao je da njegovi rezultati pokazuju da je uspješno rukovodio Agencijom, da je tržište osiguranja stabilno i da uspješno posluje, osim "Krajina osiguranja“ koje je u državnom vlasništvu. Dodaje da je i tu, zahvaljujući dokazima Agencije, dobijen arbitražni spor u Parizu.

ATV Banja Luka, medij blizak vladajućoj strukturi, naveo je da je razlog za smjenu Dujakovića nezadovoljstvo radom Agencije vlasnika osiguravajućih društva Republike Srpske.

Televizija je objavila faksimil zahtjeva trojice vlasnika osiguravajućih društava - Dragan Nešković, vlasnik Nešković osiguranja, Đorđe Kojić, Vlasnik Brčko Gasa i Rajko Dukić, predsjednik UO Drina osiguranja, za sastanak sa premijerom Radovanom Viškovićem i direktorom Slavenom Dujakovićem.

- Razlog zbog koga tražimo hitan sastanak je što je, tokom cijele prošle godine, a to se nastavilo i u ovoj godini, zbog nesprovođenja Zakona i neefikasnog rada Agencije za osiguranje kada je u pitanju nadzor nad osiguravajućim društvima, došlo do ozbiljnog narušavanja uslova za mogućnosti normalnog rada osiguravajućih društava, čime se nanose ogromne štete, ne samo osiguravajućim društvima, već se dovodi u pitanje dalji rad i opstanak na tržištu, navodi se u zahtjevu.
Facebook Twitter Print