Život i umjetnost
Baguette je ugrožen, Francuzi ga žele zaštititi u Unesco-u
20.2.2021 06:00 | Indikator.ba
Tradicionalne baguette industrijski hljeb sve više istiskuje iz lokalnih pekara, upozoravaju francuski pekari koji žele zaštititi umjetnost pečenja baguetta u UNESCO-u.

Iako se baguette sastoji samo od brašna, vode, kvasca i soli, samo s ovim sastojcima nikada ga nećete ispeći. Riječ je o godinama usavršavanja i iskustva, pronalaženju savršenog omjera sastojaka, temperature, tehnike i, jednostavno, osjećaja.

Francuzi također sve više kupuju hljeb u supermarketima, a ne u pekarima.
Ali kao i mnogi zanatlije, i pekari se brinu da će ih istisnuti masovna industrijska proizvodnja. U Francuskoj se dnevno proda oko šest miliona baguetta, ali ljudi ih posljednjih decenija sve više kupuju u supermarketima, a ne u lokalnoj pekari. Prema Reutersu, oko 30.000 pekara zatvoreno je od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su se supermarketi počeli pojavljivati ​​u Francuskoj.

- Prvi zadatak u koji šaljemo dijete u Francusku je kupiti baguette u pekari, rekla je Dominique Anract, predsjednica Francuskog udruženja pekara, Reuters, "naša je dužnost održavati i štititi ove navike."

Stoga je Udruženje francuskih pekara prijavilo da se umjetnost pečenja baguetta uvrsti na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Kulinarske vještine uključuju, na primjer, tradiciju pivarstva u Belgiji i pripremu napuljske pizze.

Francuski pekari morat će pobijediti još dva domaća konkurenta da bi se uvrstili na tu listu - za francusku nominaciju za UNESCO-vu listu također se predlažu tipični pariški limeni krovovi i vinski festival Biou d''Arbois iz regije Jura.
Facebook Twitter Print