Ekonomija
Sve isto kao i prije 30 godina: BDP najveći u Sloveniji, najlošiji u BiH
22.2.2021 06:12 | Indikator.ba
Životni standard u Sloveniji ostao je od 1990. do danas najbolji među zemljama koje su nekad činile Jugoslaviju, pokazuje video koji kruži internetom, a prikazuje kretanje BDP-a (bruto domaći proizvod) po stanovniku za zemlje bivše Jugoslavije - Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju za razdoblje od 1990. do 2020.

S druge strane, te 1990. godine BiH se nalazila na posljednjem mjestu i, nažalost, na istom tom mjestu nalazi se i danas. Istina, u 30-godišnjem razdoblju u nekoliko navrata, kraj 90-ih i 2007. - 2010. godine, BiH se u penjala na ljestvici pa se, recimo, Crna Gora, Makedonija ili Srbija našla iza nje, ali taj uspon kratko je trajao.Posljednjih 10 godina čvrsto se držimo na posljednjem mjestu ljestvice, piše Večernji list BiH.

Slovenija u posljednjih 30 godina čvrsto drži prvu poziciju pa se tako jedina od svih bivših zemalja po standardu može uspoređivati s “pravom” Europom. Do 1993. Hrvatska se nalazila na trećem mjestu, bolja je bila Srbija, i od tada hvata zaostatak za Slovenijom. Čvrsto drže drugu poziciju.

I prošlogodišnji podaci europske statističke agencije Eurostat pokazuju da je Bosna i Hercegovina po blagostanju ponovno na samom europskom dnu, rame uz rame s Albanijom.
I ranijih godina ovi parametri bili su na sličnoj razini, što znači da se BiH i dalje ne uspijeva popraviti u odnosu na ostale zemlje.

Video možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=Ar9Yqugfc1w
Facebook Twitter Print