Politika i društvo
Nastavak saradnje Vlade TK sa UniCredit Bank Mostar
22.2.2021 12:08 | Indikator.ba
S ciljem nastavka realizacije kreditne linije sa UniCredit Bank d.d. Mostar, ministar privrede Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić sa saradnicima održao je danas sastanak sa predstavnicima banke.

Tom prilikom, predstavnici banke su upoznali ministra Hodžića sa dosadašnjom realizacijom kreditne linije i uslovima iz Ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog Kantona koji je potpisan u decembru 2020. godine između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i UniCredit Bank d.d Mostar.

Radi se o kreditnoj liniji u visini od 60,5 miliona sa kamatnom stopom od 2,95% koju subvencionira Vlada Tuzlanskog kantona sa sredstvima u iznosu od 2.100.000 KM, grejs periodom do 12 mjeseci, rokom otplate od 6 godina i troškom obrade kredita u iznosu od 0,29 %. Maksimalni iznos kredita po korisniku iznosi 2.000.000 KM.

UniCredit Bank d.d. Mostar je u obavezi plasirati kreditna sredstva u ukupnom iznosu od 60.500.000 KM, dok će Vlada TK subvencionirati iznos do 2.100.000 KM korisnicima kredita. Sredstva iz kreditne linije će se rasporediti na sljedeće djelatnosti: 26,9 miliona KM za proizvodnu djelatnost, 23,5 miliona KM za trgovinsku djelatnost i 10,1 miliona KM za uslužnu djelatnost.

Namjena kredita je prevazilaženje negativnih učinaka pandemije koronavirusa kroz nabavku stalnih sredstava, nabavku zaliha robe, sirovina i repromaterijala, unapređenje i održavanje postojeće proizvodnje, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata male privrede, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Na današnjem sastanku su dogovoreni dalji uslovi saradnje između banke i Ministarstva i njeno intenziviranje, a koji se odnose na praćenje implementacije kreditne linije, monitoring i izvještavanje banke u skladu sa potpisanim Ugovorom, saopćeno je iz Vlade TK.
Facebook Twitter Print