Ekonomija
Hrvatska podiže akcize na grijane duhane kako bi zadržala BAT
22.2.2021 17:10 | Indikator.ba
Hrvatska se priprema povećati akcizu na grijane duhanske proizvode na 75%, najviši nivo u EU, potez koji su vladini službenici otvoreno povezali sa svojim naporima da uvjere međunarodnog duhanskog diva British American Tobacco (BAT) da zadrži svoju tvornicu u gradu Kanfanaru.

Povećanje poreza na grijani duhan pogodovalo bi BAT-u, koji ima najveći udio na hrvatskom tržištu duhana, ali zaostaje za rivalom Philip Morris International (PMI) na tržištu grijanog duhana.

BAT je otkupio tvornicu Tvornica Duhana Rovinj (TDR) i ostalu duhansku i maloprodajnu imovinu od hrvatske holding kompanije Adris Grupa u ugovoru od 550 miliona eura 2015. godine, obavezujući se da će tvornica u Kanfanaru, velikom poslodavcu u istarskom gradu, raditi barem najmanje pet godina.

Taj petogodišnji period istekao je u septembru 2020. godine, prije čega su službenici BAT-a odbili potvrditi planiraju li tvornicu držati otvorenom ili ne. S obzirom na to da je Hrvatska već jedna od najteže pogođenih ekonomija u usponu u Europi pandemijom koronavirusa (COVID-19) 2020. godine i lokalnim izborima 2021. godine, gubitak najvećeg stranog direktnog investitora u posljednjih nekoliko godina očito je zabrinjavajući vlada, izvještava bne intellinews.

Još u septembru, premijer Andrej Plenković najavio je da njegova vlada razgovara s BAT-om u pokušaju da zadrži kompaniju u Hrvatskoj. - Razgovaramo, siguran sam da ćemo sklopiti kvalitetan sporazum koji će im omogućiti da ostanu u Hrvatskoj, nadam se što je duže moguće, bez obzira na njihovo globalno restrukturiranje, rekao je premijer, prema vladinoj izjavi.

Pet mjeseci kasnije, početkom februara, pokazalo se da se Hrvatska priprema za povećanje akcize na proizvode za vaping. Ako se usvoje promjene, koje su trenutno predmet konsultacija, Hrvatska će od početka marta imati daleko najveći porez na grijani duhan u EU, od 800-1.400 kuna (105-185 eura) po kilogramu duhana. To bi takve proizvode učinilo za oko 60% skupljima po kilogramu od cigareta.
Facebook Twitter Print