Život i umjetnost
Osobe koje nose naočare imaju i do tri puta manji rizik od zaraze koronom
22.2.2021 17:55 | Indikator.ba
Osobe koje nose naočare imaju čak tri puta manje šanse da se zaraze virusom korona od drugih, pokazuje najnovija naučna studija.

Zaštita koju naočare pružaju u borbi sa pandemijom korone statistički je značajna tvrde indijski naučnici u studiji koja je objavljena na naučnom portalu
"Medarxajv" /MedRxiv/.

Naučnici navode da siromašniji i slabo obrazovan dio stanovništva ima veći rizik od zaraze novim virusom zbog toga što se "neadekvatno pridržavaju preventivnih smjernica" i zato što "imaju naviku da manje koriste naočare od obrazovanih".

Studija pokazuje da je rizik od kovida 19 dva do tri puta manji kod populacije koja nosi naočare nego kod populacije koja ih ne nosi, precizira jedan od autora studije Amit Kumar Saxena.

Zaštitna uloga naočara statistički je značajna ako se nose duže tokom dana. Dodirivanje i trljanje očiju kontaminiranim rukama može biti značajan put za zarazu.

U studiji se ističe da ljudi, u prosjeku, dodiruju lice 23 puta u sat vremena, a oči tri puta u istom periodu.

Prenošenje bolesti događa se dodirivanjem lica, nosa, usta i očiju.

Dodirivanje nosa i usta značajno se smanjuje nošenjem maske na pravilan način. Ali, nošenje maski ne štiti oči, piše u studiji.

Studija preporučuje da zdravstveni radnici koriste maske za lice i medicinske naočare kako bi zaštitili i oči, prenosi britanski list "Miror".
Facebook Twitter Print