Politika i društvo
Dan uoči početka suđenja, famozni respiratori dobili verifikaciju
23.2.2021 15:58 | Indikator.ba
Kompanija Verlab konačno je verifikovala famozne respiratore dan uoči početka suđenja u Sudu BiH optuženima u aferi "Respiratori", Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelke Milićević.

Direktor Verlaba Almir Badnjević kazao je da je ova firma potpisala ugovor sa Federalnom upravom civilne zaštite, i da su respiratori verifikovani.

- Respiratori su dobili zakonsku verifikaciju. O detaljima vam ja ne mogu govoriti, jer smo potpisali ugovor sa FUCZ koji nam to nedozvoljava. Za sve informacije molim da se obratite njima, rekao je Badnjević.

Portal Raport je objavio uputstvo u kojem se na stranici 6 navodi da se respiratori mogu koristiti samo u nekim slučajevima. Intenzivna njega se ne spominje.

- ACM812A se uglavnom koristi za respiratornu prvu pomoć ili respiratornu anesteziju. Uobičajeno je instaliran na kolima hitne pomoći ili drugim automobilima pomoć. Koristi se i za prijenosno okruženje, navodi se u uputstvu.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić izjavio je da je uspješno okončana verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", pa su raspodijeljeni i bezbjedni za upotrebu.

On je naveo da je ostalo da se završi verifikacija nekoliko respiratora od ukupno 100 ovih medicinskih uređaja koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite.

U Sudu BiH sutra je zakazan početak suđenja optuženima u aferi “Respiratori” u koruptivnoj aferi teškoj 10,5 miliona KM, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH. Sud BiH je 30. decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv četvorke.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno s zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. godine potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun "Srebrene maline" obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstava za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.
Facebook Twitter Print