Život i umjetnost
Slovenski start-up pravi savršeni odrezak - i to bez mesa
29.3.2021 06:51 | Indikator.ba
Slovenački startup Juicy Marbles radikalno pristupa proizvodima nalik mesu biljnog podrijetla. Umjesto da prave hamburgere i pileće kuglice, razvili su file mignon koji je sočan i ukusan poput govedine.

Tvrtka se pridružila rastućem pokretu biljnih analoga mesa, poput Beyond Meat i Incredible Burger, kojima je cilj smanjiti potrošnju mesa nudeći proizvode slične mesu napravljene od biljnih bjelančevina.

- Iskustvo mesa je nevjerovatno, očito je lako za napraviti. Pospete malo soli i na tanjiru imate dobre, sočne proteine ​, kaže Vladimir Mićković, glavni direktor markiranja u kompaniji Juicy Marbles, za Emerging Europe.

- Analozi mesa omogućavaju prijelaz na biljnu prehranu koja ne zahtijeva puno promjena ponašanja ili učenje puno novih recepata.

Ono po čemu se Juicy Marbles razlikuje od sličnih firmi je to što je tim koji stoji iza start-apa odlučio da se neće usredotočiti na pljeskavice i pileće kuglice, već će se pozabaviti onim što Mićković naziva većim izazovom.

- Tržište biljnih pljeskavica je vrlo zasićeno. Također, mljeveno meso nije bio dovoljan izazov pa smo počeli petljati različitim tehnikama, pokušavajući postići teksturu odreska, objašnjava.

Tri suosnivača start-upa, Tilen Travnik, Luka Sincek i Maj Hrovat, svi imaju iskustvo u hrani i biotehnologiji.

A možda su ga i razbili, koristeći mašinu koju su nazvali Meat-o-Matic Reverse Grinder 9000, koja oponaša mišićnu teksturu slažući sojine proteine ​​u linearna vlakna.

Kompanija kaže da je to jednostavan i 100 posto fizički postupak koji koristi prirodne sastojke.

Tehnologija još uvijek čeka da bude patentirana, ali širokim potezima to je mašina koja pušta početni sloj biljnih bjelančevina u smjeru mišića i omogućuje im dodavanje boje i mramornosti masti.

Ovo bi trebalo riješiti problem skaliranja proizvodnje koja muči analog mesa proizvedenog 3D printerima ili koji se uzgaja iz ćelija u laboratoriju.

Kada je reč o ukusu, Mićković brzo ističe da ono što firma radi nije "copy-paste" verzija mesa. Umjesto toga, kompanija ga naziva "originalnim remek-djelom".

- Vrlo je blizu mesa, ali nikada se ne bismo usudili reći da je to copy-paste verzija. Nijedno meso nije potpuno slično. Ono što pokušavamo je uzeti glavna svojstva mesa koja volimo, a ostalo poboljšati, objašnjava.

Trenutno su odresci koji se prodaju kao testni prije službenog predstavljanja ove jeseni donekle skupi (oko 80 američkih dolara za dva reza fileta mignona), ali to će se uskoro promijeniti.

Mićković se nada da bi u roku od dvije godine Juicy Marbles mogao pobijediti cijenu standardnog mesa.

-Želimo luksuzne, mramorne komade mesa slične Wagyuu učiniti pristupačnim svima, kaže on, navodi Emerging Europe.
Facebook Twitter Print