Menadžment
Zsuzsanna Hargitai odlazi u centralnu Aziju
31.3.2021 06:44 | Indikator.ba
Zsuzsanna Hargitai imenovana je za novu generalnu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu Aziju.

U okviru nove funkcije koju će preuzeti sredinom maja, Hargitai će rukovoditi poslovanjem banke u Kazahstanu, Republici Kirgistan, Mongoliji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, širokom i raznovrsnom regionu u koji je EBRD do danas uložio 16,5 milijardi američkih dolara (13,7 milijardi eura) kroz skoro 890 projekata.

Kao direktorica za Centralnu Aziju, Hargitai, koja je trenutno regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, radiće sa sjedištem u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, i takođe iz kancelarije banke u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana. Hargitai će novu funkciju preuzeti 17. maja 2021. godine.

Tim povodom ona je izjavila: - Radujem se što ću biti u mogućnosti da dodatno ojačam i intenziviram aktivnosti EBRD-a u ovom strateški važnom dijelu svijeta. Centralna Azija ima mnogo potencijala i uloga ovog regiona će tek rasti u narednim godinama. Od podrške privatnom sektoru do ozelenjavanja ekonomija, prevazilaženja nedostataka u infrastrukturi, uključujući i digitalizaciju, do promocije ekonomske inkluzije, EBRD će dati značajan doprinos kako bi se uspješno odgovorilo na izazove koji predstoje.

Zsuzsanna Hargitai , koja je po nacionalnosti Mađarica, upravljala je aktivnostima EBRD-a u brojnim zemljama kao što su Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Mađarska i Hrvatska. Takođe je upravljala i sa viših rukovodećih pozicija u sjedištu banke u Londonu, prije nego što je postala regionalna direktorica za Zapadni Balkan 2018. godine, gdje je rukovodila novim rekordnim investicijama.

Kao izvršni direktor EBRD-a za Centralnu Aziju, Hargitai nasljeđuje Andrea Kuusveka, koji je ranije ove godine imenovan za predsjednika Nordijske investicione banke.
Facebook Twitter Print