Menadžment
Matteo Colangeli novi direktor EBRD-a za zapadni Balkan
1.4.2021 13:17 | Indikator.ba
Matteo Colangeli imenovan je za novog direktora za region zapadnog Balkana i šefa za Srbiju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Nadzirat će poslovanje Banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, gdje će imati sjedište.

Samo prošle godine, EBRD je investirala 1,3 milijarde eura u zapadni Balkan. Banka se fokusira na jačanje privatnog sektora, promociju zelene tranzicije i na jačanje povezanosti u regiji i sa evropskim susjedima.

Colangeli, koji je trenutno na čelu operacija EBRD-a u Albaniji, rekao je: - Jako sam ponosan što sam preuzeo ovu ulogu i odlučan sam da nastavim jačati našu isporuku u regionu. Usredotočit ćemo se na bolju izgradnju nakon pandemije Covid-19 i raditi s našim partnerima u pravcu zelenijih, inkluzivnijih i digitaliziranih ekonomija na zapadnom Balkanu.

Talijanski državljanin, Colangeli pridružio se EBRD-u 2005. godine kao bankar u Londonu. Nastavio je s ulogama regionalnih bankara u Ukrajini i Bugarskoj, posebno na polju energetike, prije nego što je imenovan za šefa za Albaniju 2016. Colangeli je magistrirao na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Počevši od 17. maja 2021. godine, Colangeli će naslijediti Zsuzsannu Hargitai, koja je imenovana za izvršnog direktora EBRD-a za Centralnu Aziju.
Facebook Twitter Print