Politika i društvo
Sutra novi pregovori bh. vlasti s MMF-om
5.4.2021 11:13 | Indikator.ba
Europski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održat će sutra sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u provođenju reformi, a jedna od tema će biti u vezi s uvjetima za novi aranžman s ovom međunarodnom finansijskom organizacijom.

Kako je rečeno "Nezavisnim", svi čekaju ishod tog sastanka, a postoje očekivanja, mada, kako je rečeno, neosnovana, da bi MMF mogao odustati od uvjeta koji su postavljeni pred BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman.

Kako saznaju, međunarodna zajednica će insistirati na ispunjavanju svih uvjeta, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra fizičkih osoba pri Centralnoj banci BiH, što u RS vide kao prijenos nadležnosti.

Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u BiH, kaže da je MMF spreman nastaviti pregovore u svakom trenutku.

- Da bi se pregovori uspješno mogli završiti, vlasti bi se trebalo saglasiti o reformama s kojima se odavno kasni, a od kojih će koristi imati obični građani. Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu s covidom, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti, rekao je Jewell.

Osim uspostavljanja središnjeg registra, uvjeti se odnose i na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu u skladu s Trećim energetskim paketom Energetske zajednice, te zakona o elektronskom potpisu na državnoj razini.
Facebook Twitter Print