Ekonomija
Pojavili se problemi sa cijenom mesa, slijede razgovori sa Turskom
5.4.2021 15:10 | Indikator.ba
Postoje određeni problemi u vezi sa otkupnom cijenom junućeg mesa i sa turskom stranom će se razgovarati kako bi se ona definisala i krajem aprila nastavio neometan izvoz.

Ovo je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu o ovoj temi sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i predstavnicima mesnih industrija ZP-Komerc i Šišović.

– Napori koje smo u koordinisanim aktivnostima sa resornim entitetskim ministarstvima uložili u prethodnom periodu rezultirali su time da nam je turska strana odobrila kvotu za izvoz od 3.000 tona i to ravnopravno, po 1.500 tona za Republiku Srpsku i Federaciju BiH – naglasio je Košarac.

Naglasio je da je na sastanku bilo riječi o načinu realizacije ukupno odobrene kvote za izvoz junećeg mesa, cijeneći potencijal tržišta Turske za domaće primarne proizvođače i prerađivačke kapacitete.

– Odlučni smo da definišemo politike koje će omogućiti neometan nastavak izvoza junećeg mesa u ovu zemlju, posebno imajući u vidu potencijalne viškove u primarnoj proizvodnji. Postoje određeni problemi u vezi sa otkupnom cijenom mesa. Zbog toga ću u dogovoru sa nadležnim entitetskim ministrima zatražiti da u narednih 10-ak dana održimo sastanak sa turskom stranom, da bismo u partnerstvu definisali cijenu i krajem aprila nastavili neometan izvoz junećeg mesa – dodao je Košarac.

Ministar Pašalić je izrazio nadu da će nastavak vanjskotrgovinskog prometa sa Turskom biti na korist kako domaćih primarnih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta, tako i krajnjih korisnika u Turskoj.

– Kada je u pitanju prodaja junećeg mesa, trenutno nemamo velike pritiske, ali će se oni pojaviti ukoliko ne stvorimo uslove za plasman na nova tržišta. Važno je da reagujemo preventivno, prije nego što se problem pojavi. Zbog toga smo danas razgovarali o tome kako da obezbijedimo plasman 3.000 tona junećeg mesa u Tursku – istakao je Pašalić

Predstavnici mesnih industrija ZP-Komerc Ljubiša Rosić i Šišović Damir Pavković konstatovali da očekuju da će problem u vezi sa otkupnom cijenom mesa biti riješen, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Facebook Twitter Print