Politika i društvo
Dogovoreno "ublažavanje" odluke o kontroli cijena
5.4.2021 16:30 | Indikator.ba
Na sljedećoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bit će razmotrena optimizacija odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže.
Do tada se postojeća odluka neće primjenjivati, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako je potrebna optimizacija kako nitko ne bi bio na gubitku, odnosno kako bi amortizacija negativnih uticaja na gospodarstvo bila izbalansirana, na optimalnoj razini.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako su prezentirali zašto je postojeća odluka neprihvatljiva za trgovce i dodao kako se nada da će korigirana ili optimirana odluka koja bude donesena u četvrtak biti prihvatljiva.
Naglasio je da je pored definiranja maksimalne visine marže potrebno razmotriti i obuhvat proizvoda obzirom da po trenutnoj odluci on iznosi od 9.000 do 12.000 proizvoda. Istaknuo je kako ranije donesenu odluku neće sprovoditi, kao i da su zamolili da se zaustave inspekcijske aktivnosti kontrole provođenja odluke dok se ne održi sjednica Vlade FBiH po ovom pitanju, kao i da ostaje neriješeno pitanje kazni koje su zbog neprovođenja odluke trgovci dobili od subote do danas, izvijestio je Večernji list BiH.

Vujanović je istakao da je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove delegirao obustavu postupanja o ovoj odluci dok ova materija ne bude tretirana odlukom Vlade FBiH. Vlada FBiH prošle sedmice je donijela odluku o ogrnaičavanju marži.
Facebook Twitter Print