Politika i društvo
BH Gas: Susjedna država upravlja gasnim sistemom BiH
5.4.2021 16:38 | Indikator.ba
Nakon samoinicijativne odluke Energoinvesta o promjeni transportnog puta plina i nasilnog onemogućavanja BH-Gasa u izvršavanju radnih zadataka, 2. aprila 2021. godine podnesena je kaznena prijava Federalnoj upravi policije, saopćeno je iz BH Gasa.

- Tom prilikom predana je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabave plina i nominacijama od 1.aprila 2021. godine upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale. O ovome su predani dokazi FUP-u. Ukratko, druga država vodi plinski sistem FBiH, navedeno je u saopćenju.

Osim ovoga, dodaje se, FUP-u je dokumentirano da ni FGSZ, ni Transportgas Srbija nisu prihvatili argument Energoinvesta da se ugovori na "starom" transportnom putu raskinu iz razloga više sile. Znači, ugovori su važeći s inotransporterima i izvršeni su zakupi na tim sistemima, ali je Energoinvest i osim te činjenice promijenio transportni put.

- Pored ovako iznesenih činjenica opisane su i sve radnje koje su dovele do ovakvih djelovanja, a posebice događanja prije potpisa Aneksa ugovora s Gazprom Exportom jer Gazprom nije tražio prelazak na "Turski tok" zbog ekonomskih razloga već zbog političkih razloga, i to je jasno rečeno na online sastanku prije samog potpisa Aneksa. BH-Gas je tada tražio da se obavijesti Vlada FBiH o ovome, ali Energoinvest to nije učinio i bez supotpisa BH-Gasa potpisao je Aneks 85, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su daljnja događanja vezana za ugrožavanje sigurnosti opskrbe jer je Energoinvest izbacio BH-Gas iz poslova nominacije i narudžbi plina tako da je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu BH-Gasa. O svim događanjima i igrama na transportnom sistemu BH-Gas će danas dopuniti kaznenu prijavu s dokazima događanja na sistemu. Suistem bilježi svaki sat što se događa, a kamere bilježe i ko ulazi u dispečerski centar. Ovaj segment kamera će biti podrobno objašnjen FUP-u jer ne mogu narudžbe plina biti zasnovane na dojavama pojedinih zaposlenika BH-Gasa (sumnja) ili na vođenju ovih poslova iz susjedne zemlje. Svim ovim događanjima narušen je suverenitet BiH i Energoinvest je stavio plinski sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra, konstatuje se u saopćenju.

Takođe, navodi se da je BH-Gas kompletan transportni sistem u FBiH s automatskog vođenja prebacio na ručno čime je omogućeno da potrošači duže vremensko razdoblje imaju prirodni plin, odnosno iz sistema se preuzima prirodni plin bez sigurnosnog automatskog vođenja.
Dalje, po pitanju izjava danih od Energoinvesta o nekakvim interesima BH-Gasa prema FGSZ, odlučno odbijamo te izjave i samo želimo reći da RASKID UGOVORA S FGSZ IZNOSI 23 mil. USD I DA NE ŽELIMO DA OVO PLATE GRAĐANI FBiH.
Kako sada stvari stoje, platit će, jer je Energoinvest bez rješavanja prethodnog pitanja krenuo u proces prelaska na tzv. Turski tok, a pri tome obmanjujući Vladu FBiH i javnost o prisili prelaska jer Beregovo kao primopredajno mjesto radi i radit će i to je argument i FGSZ. Na kraju, BH-Gas za sve izneseno u ovom priopćenju ima dokaze i iste je predao i predat će FUP-u, ali ono što je žalosno je to da susjedna država vodi plinski sistem FBiH i da se BH-Gasu ne dopušta izvršavati redovite radne zadatke. Vlada FBiH je 1. aprila 2021. godine zadužila FMERI da dostavi sve dopise Energoinvesta i BH-Gasa federalnom Tužiteljstvu i BH-Gas s radošću jedva čeka da se akteri svih ovih događanja procesuiraju uz analizu svih događanja na transportnom sistemu i obaveza po ugovorima koje je Energoinvest potpisao nikad ne osporavajući bilo koje rješenje iz istih, navodi se u saopćenju.
Facebook Twitter Print