Politika i društvo
BiH dobija prvu tranšu kredita od 250 miliona eura
7.4.2021 07:31 | Indikator.ba
BiH bi sutra trebalo da ratifikuje sporazum s EU o dobijanju prve polovine od 250 miliona evra makrofinansijske pomoći za suzbijanje posljedica kovida, saznaju "Nezavisne".

Kako je rečeno, Dom naroda BiH bi u četvrtak trebalo da glasa i odobri Memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva obavezu sprovođenja reformi, kao i prihvatanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

To znači da će BiH konačno, nakon gotovo pola godine bezuspješnih pregovora s MMF-om o novom aranžmanu, prihvatiti aranžman koji podrazumijeva usvajanje nekoliko zakona o električnoj energiji i gasu, objedinjavanje računa fizičkih lica pri Centralnoj banci BiH i još nekoliko uslova.

Do više informacija pokušali smo doći preko Ministarstva finansija i trezora BiH, ali oni su nam samo kratko odgovorili da je u toku proces ratifikacije, te da to znači da ugovor još nije stupio na snagu.

U Kancelariji EU u BiH su pojasnili na koji način će funkcionisati mehanizam uslovljavanja date makrofinansijske podrške sa međunarodnim obavezama BiH, prevashodno prema MMF-u.

- Isplata makrofinansijske pomoći će biti izvršena u dvije tranše. Prva tranša nema uslova, a biće isplaćena nakon što BiH završi proces ratifikacije potpisanog Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o zajmu, koji je još u toku.

Isplata druge tranše ovisi od niza uslova koje BiH treba da ispuni. Uslovi su navedeni u Memorandumu o razumijevanju i uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcionisanja tržišta rada.
Facebook Twitter Print