Tržište kapitala
Pet ETF-ova Expat Asset Managementa listirano na Ljubljanskoj berzi
7.4.2021 11:36 | Indikator.ba
Bugarski Expat Asset Management saopćio je u srijedu da će 8. aprila na Ljubljanskoj berzi uvrstiti pet svojih fondova kojima će se trgovati na berzi (ETF).

ETF-ovi pasivno prate učinak glavnih indeksa kapitala u Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, navodi se u saopćenju Expat Asset Management.

Ovaj korak dio je misije Expat Asset Management-a da poveže bugarsko tržište kapitala sa glavnim međunarodnim i evropskim berzama, navela je kompanija.

Fondovi - Expat Bugarska SOFIX UCITS, Expat Slovenija SBI TOP UCITS, Expat Croatia CROBEX UCITS, Expat Serbia BELEX15 UCITS i Expat Macedonia MBI10 UCITS, dio su Expatove porodice od 11 pasivnih ETF-ova.
- To su jedinstveni tržišni prijedlozi koji međunarodnim investitorima pružaju likvidnu i raznoliku izloženost specifičnu za zemlje u regiji CEE, naveo je upravitelj fonda.

- Expat je izabrao tih pet fondova za Ljubljanu jer su privukli najviše interesa slovenačkih i hrvatskih investitora. Srednjoročni plan je da se ostatak ETF-ova listira na Ljubljanskoj berzi te da se proširi mapa regionalnih berzi u Centralnoj Evropi na kojima će Expatovi instrumenti biti registrovani za trgovanje, navodi se u saopćenju.

Ljubljanska berza je četvrta berza na kojoj se trguje sredstvima Expata.
Facebook Twitter Print