Kompanije i tržišta
Prva investicija Lidla u Sjevernoj Makedoniji izgradnja logističkog centra
7.4.2021 15:24 | Indikator.ba
Premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Blagojem Bočvarskim i gradonačelnikom grada Skoplja Petreom Šilegovom, održao je sastanak u Vladi sa rukovodstvom renomirane nemačke kompanije "Lidl" ".

Na sastanku je razgovarano o novoj investiciji trgovinskog lanca "Lidl" u ovoj zemlji, za koju je kompanija već registrovana u severnoj Makedoniji.

Premijer Zaev naglasio je da su nove investicije od velike važnosti za zemlju kako bi se povećala ponuda, nova radna mjesta i poboljšala ukupnu ekonomiju. Pozdravio je pozitivne prakse koje je Lidl prepoznao u smislu tržišta rada, obuke njegovih zaposlenika i praktikovanja modernog načina poslovanja. Istovremeno, premijer Zaev naglasio je važnost daljeg unapređenja rada sa Saveznom Republikom Njemačkom, koja jeprvi trgovinski partner zemlje, i naglasio da više od 200 njemačkih investitora zapošljava više od 28.000 ljudi u Sjevernoj Makedoniji.

Uprava kompanije "Lidl", koju su predstavljali Wolf Tiedemann, član odbora direktora, Milena Dragijska, izvršna direktorica "Lidla" - Bugarska i "Lidl" - Sjeverna Makedonija, Biser Inchovski - direktor centralnih službi i Patrick Martens, direktor delegacije njemačke ekonomije u Sjevernoj Makedoniji predstavio je planove za novu investiciju u zemlji.

Uprava je istakla da kompanija planira svoju prvu investiciju u Sjevernoj Makedoniji realizirati izgradnjom vlastitog modernog logističkog centra koji će imati sve međunarodne certifikate "Lidla" i koji će služiti kao centar za opskrbu tržišnog lanca. Oprema koja će se koristiti u logističkom centru prema najmodernijim je evropskim standardima.

Na sastanku u vezi sa strategijom širenja naglašeno je da će sva tržišta koja "Lidl" planira otvoriti u zemlji biti pozicionirana u gradovima sa održivom demografskom i ekonomskom snagom.

Lidlovi planovi za ulaganja u Sjevernu Makedoniju su postizanje dugoročne, održive i odgovorne saradnje, kako sa svojim kupcima, poslovnim partnerima, tako i sa zaposlenicima, ali istovremeno djelovanje kao društveno odgovorna kompanija s odgovornošću za zaštitu okoliša. Rukovodstvo kompanije Lidl naglasilo je da se nada konstruktivnoj saradnji sa makedonskim institucijama i u budućnosti.

(Foto: Vlada Sjeverne Makedonije)
Facebook Twitter Print