Ekonomija
Garantni fond RS: Sa bankama ugovoreno 160 miliona KM kredita
7.4.2021 15:33 | Indikator.ba
Od ukupno obezbijeđenih 238 miliona KM, iz Garantnog COVID programa do sada je za kredite privrednicima u Republicim Srpskoj koji su pretrpjeli štetu uslijed pandemije virusa korona ugovoreno 160 miliona KM kredita.

Svaki kredit je obezbijeđen garancijom u visini do 70 odsto, potvrdio je za Banjaluka.net Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske.

- Svaki mjesec je novi trend u pogledu garancija koje Garantni fond u ime i za račun Vlade izdaje privrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog virusa korona. Banke su nas svaki mjesec dužne izvijestiti kome je odobren kredit i u kojem iznosu. Konkretno, sada imamo podatak da je do kraja marta plasirano 18 miliona KM kredita, a krediti su obezbijeđeni garancijom u iznosu od 70 odsto. Svaki naredni mjesec očekujemo da će biti veći obim plasiranih kredita, a već sada ima 48 predmeta koji su u obradi u bankama, dodaje Krčmar.

On je istakao da interesovanje za ovakvim vidom kreditiranja kod privrednika postoji, te podsjetio da je to pomoć kojom Vlada Republike Srpske nastoji da sanira negativne posljedice pandemije i omogući neometan povratak poslovnim aktivnostima.

- Ovim programom Garantnog fonda Vlada Republike Srpske bankama garantuje povrat do 70 odsto kredita za koje privrednici iz Republike Srpske apliciraju kod komercijalnih banaka. Ti iznosi, koji u ovim trenucima za pojedina preduzeća znače i opstanak mogu ići čak i do iznosa od 400.000 KM, u zavisnosti od kapaciteta kompanije, odnosno da li je u pitanju mikro, malo ili srednje preduzeće, rekao je Krčmar.

Do sada su ugovori o kreditiranju potpisani sa devet komercijalnih banaka i dvije mikroreditne organizacije iz Republike Srpske.

- Dvije banke nisu ispunjavale kriterijume, tako da su ugovori o plasiranju kredita potpisani sa devet komercijalnih banaka i dvije mikroreditne organizacije. S obzirom da su u pitanju javna sredstva moramo voditi računa o likvodnosti banaka i spremnosti da ispoštuju ugovorene obaveze, dodaje Krčmar.

Pored garancija na kredite, Krčmar je podsjetio da je država privredi pomogla i isplatama doprinosa i plata radnicima u period kada im je rad bio zabranjen.
Facebook Twitter Print