Politika i društvo
Međusobne optužbe BH Gasa i Energoinvesta
8.4.2021 05:16 | Indikator.ba
Nakon što su iz kompanije BH Gas početkom sedmice najavili da su prelaskom na Turski tok postali upitni redovna distribucija i održavanje gasnog sistema te optužili Energoinvest kao ovlaštenog dobavljača da je raskidom ugovora sa distributerima iz Mađarske i Srbije BiH doveoa u poziciju da plati više od 23 miliona dolara, oglasili su se i iz Energoinvesta.

Tvrde da isporuka gasa nije upitna te da je Rusija, promjenom toka, zapravo omogućila Energovinestu da prekine ugovor.

BH Gas obmanjuje javnost, navode iz Energoinvesta, tako što tvrde da je sve urađeno mimo zakona. O svemu je obaviještena i Vlada FBiH koja je poručila da obje kompanije, s ciljem zaštite prava, sarađuju sa nadležnim tužilaštvom.

- BH Gas dostavlja dokumente kojima potvrđuje da je u martu izvršio uplatu mađarskom transporteru, transport kroz Mađarsku, kojeg nikada neće biti, u iznosu oko milion dolara unaprijed, avansno, iako znaju da tom rutom više neće biti dostavljen gas, izjavila je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta d. d. Sarajevo, izvijestila je Federalna TV.

Iz kompanije BH-Gas objavljena je rekacija na izjavu direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević u kojoj se navodi da je upravo ona potpisala aneks ugovora s Gazprom Exportom kojim je precizirano da će za tri mjeseca 2021. primopredaja gasa biti upravo na "Mađarskoj ruti".

- Hadžialjević je potpisala navedeni Aneks, svojevoljno pristala da plati više, i sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. BH-Gas to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa tih tri miliona dolara na koje je Energoinvest pristao - saopćeno je iz BH-Gasa.
Facebook Twitter Print