Kompanije i tržišta
Zašto osiguravatelji sve više izbjegavaju nuditi zaštitu za rizike od Covid-19
8.4.2021 06:37 | Indikator.ba
Osiguravatelji sve više izbjegavaju nuditi osiguravajuću zaštitu za rizike od Covid-19, a zašto je to tako objasnila je u intervjuu za Svijet osiguranja Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG i predsjednica Skupštine Udruženja društava za osiguranje u FBiH.

- Gubici osiguravajućih društava nastali kao posljedica Covid-19 se mjere u milijardama dolara, a najveći dio se odnosi na isplate odštetnih zahtjeva za slučajeve nadoknade gubitaka zbog prestanka poslovanja kompanija, isplate naknada za radnike koji su ostali bez posla kao i naknade za porodice koje su izgubile nekog od članova porodice. U pogledu prve dvije spomenute naknade, usljed prestanka poslovanja kompanija i gubitka posla radnika, one su uglavnom nastale kao posljedica odluka regulatornih instanci u smislu ograničenja kretanja, lockdowna, zabrane rada pojedinih kompanija i sl. To je omogućilo sprječavanja širenja zaraze i zaštitu zdravlja stanovnika, ali je i dovelo do velikih ekonomskih posljedica, čije terete kojih (u smislu opisanih naknada) ne mogu da snose samo osiguravatelji. Osiguranja neće prestati nuditi zaštitu za navedene rizike, ali će zasigurno (mnogi već i jesu) ažurirati svoje uslove poslovanja kako bi racionalizirali troškove koji mogu nastati u situacijama kada se takvi rizici dese kao posljedica odluka vlada i sličnih regulatornih instanci, kazala je Mujanović.

U smislu zdravstvenih i životnih osiguranja, dodala je, za očekivati je da se takođe dese određene izmjene poslovanja osiguravatelja u kontekstu činjenice da je Covid-19 još uvijek nepoznanica, kako u smislu nastanka tako i posljedica koje može ostaviti na zdravlje, te će stoga vrlo vjerovatno biti određena ograničenja za osiguranje osoba koje su preboljele Covid-19, kao i generalna isključenja ove bolesti i kod onih koji je još nisu prebolovali.
Facebook Twitter Print