Politika i društvo
Vlada FBiH donijela izmijenjenu odluku o maržama
8.4.2021 13:27 | Indikator.ba
Vlada Federacije BiH (FBiH) izmijenila je odluku koja se odnosi na maksimalnu visinu marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Izmjenama je precizirano da su pravna i fizička lica obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembar prošle godine, saopšteno je iz Vlade.

Obaveza se odnosi na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt sa 2,8 odsto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast.

Takođe, obuhvata i sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Federalna Vlada je to definisala u izmijenjenoj Odluci o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizode.

Razlog za izmjenu Odluke je optimizacija propisane mjere neposredne kontrole cijena radi postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana – kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca.

Za naredni period federalna Vlada namjerava da donese niz mjera da bi nastavila podržavati privredu i zaposlenost, te je najavljeno skoro usvajanje izmjena i dopuna kreditno-garantnih programa na osnovu kojih funkcioniše Garantni fond da bi se dodatno olakšalo kreditiranje privrednika od komercijalnih banaka.

Vlada planira izdvojiti i sredstva za sufinansiranje troškova kamate u iznosu od 15 miliona KM za sve korisnike Garantnog fonda, dok će kroz programe, preko Zavoda za zapošljavanje, plasirati dodatnih 50 miliona KM s ciljem dodatnog podsticanja zapošljavanja.

U pripremi je i novi paket pomoći privredi, u vidu nove uredbe, kao i transfer od 230 miliona KM nižim nivoima vlasti, a očekuje se da će dio tih sredstava biti iskorišten da bi se i sa tih nivoa pružila podrška određenim sektorima privrede.

Na jednoj od narednih sjednica Vlade biće donesena i odluka o dodatnoj finansijskoj pomoći zdravstvenim institucijama u iznosu od 60 miliona KM.
Facebook Twitter Print