Politika i društvo
Usvojena Tiranska deklaracija: Turizam ključan za regionalni ekonomski oporavak
8.4.2021 15:57 | Indikator.ba
Ministri i vladini predstavnici šest zemalja zapadnog Balkana podržali su Tiransku deklaraciju o pomoći u obnovi i rastu održivog turizma u regionu na regionalnoj konferenciji na visokom nivou u Tirani povodom završetka projekta Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promocija turizma koji finansira EU.

Deklaracija iz Tirane predviđa pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, koordinaciju otvaranja i proširenja lanca opskrbe turističke i putničke industrije te omogućavanje sigurnih i neprekinutih putovanja, navodi se u priopćenju RCC-a.

Generalna sekretarica RCC-a Majlinda Bregu najavila je da je sljedeći korak u periodu 2021. - 2024. da vlade, industrija, destinacijske ​​zajednice i drugi akteri definiraju prioritete za provođenje dugoročne i održive regionalne vizije za turistički sektor.

Primjena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola predviđena je kako bi se uskladio oporavak i povećalo povjerenje putnika, kao i koordinacija promocije i informisanja kako bi se izgradilo povjerenje u region kao odgovornu, sigurnu i održivu destinaciju. .

- Turizam je činio 15 posto ukupnog BDP-a regije prije pandemije, a regionalna saradnja može biti neprocjenjiv poticaj za oporavak, rekla je Alessandra Wieser, zamjenica šefa Generalnog direktorata za susjedstvo i regionalni razvoj Europske komisije za Zapadni Balkan.

Turizam je i dalje među najteže pogođenim sektorima pandemije, a samo u prvoj polovici 2020. godine broj dolazaka stranih turista smanjio se za 75 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je promet u 2020. godini iznosio 35 posto.

To je ogroman pad od 12 miliona posjetilaca u 2019. godini, što je zapadnom Balkanu donijelo prihod od 7,2 milijarde eura.
Facebook Twitter Print