TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Sarajevo će dobiti električne punionice na više lokacija
7.6.2021 13:55 | Indikator.ba
Postavljanje električnih punionica na više lokacija u Sarajevu jedna je od aktivnosti predviđena transnacionalnim Iterreg ADRION projektom TRIBUTE ("inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgrade") koji ima za cilj jačanje evropske teritorijalne saradnje u Jadransko-jonskoj regiji, fokusirajući se na moderne urbane izazove.

Korištenjem inovativnih metoda i alata, bit će uspostavljeni integrirani akcioni planovi kako bi se podržala održiva mobilnost u osam gradova partnera na projektu: Milan (IT), Maribor (SLO), Ljubljana (SLO), Zagreb (HR), Patras (GR), Novi Sad (RS), Sarajevo (BiH) i Podgorica (CG).

Identificiranjem i uključivanjem ključnih učesnika u javnom, poduzetničkom i akademskom spektru, kao i samih građana, bit će pronađena i testirana novodizajnirana rješenja za gradsku mobilnost kako bi se promovirale moderne navike i ponašanje putnika te potrebe pojedinih gradova.

Ovo stoga jer se gradski prijevoz suočava s izazovima koje postavljaju nove tehnologije, kao i socioekonomske i demografske promjene, te su potrebna efikasnija rješenja i usluge mobilnosti prilagođene novim načinima putovanjima i potrebama građana.

Glavni cilj projekta je poboljšanje gradskog prijevoza kroz razvoj efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja. Da bi ovo postigli, planirano je identificiranje inovativnih rješenja za mobilnost koja promoviraju javni prijevoz i aktivne načine putovanja, dok se istovremeno smanjuje individualni prijevoz i posjedovanje automobila u Jadransko-jonskoj regiji.

Predviđeno je i zaključivanje Sporazuma o zajedničkoj transnacionalnoj strategiji za održivu i inovativnu mobilnost u gradovima Jadransko-jonske regije.

Projekt čija realizacija je predviđena do sredine 2023 godine ima budžet od 3,269,400.00 eura.
Pri tome doprinos European Regional Development Fund-a iznosi 2,414,000.00 KM,a kroz IPA II program obezbijeđeno je 364,990.00 KM.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA