Ekonomija
Moćna jordanska firma uložila bi u elektranu na bazi otpada u BiH, ali postoji jedan problem...
14.6.2021 06:18 | Indikator.ba
Jordanska kompanija Amereih Consulting International (ACI) zainteresirana je za ulaganja u elektro i infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, a posebno za izgradnju elektrana na bazi otpada, izvještava Indikator.ba.

Kompanija ima na raspolaganju fond od dvije milijarde dolara i rado bi uložila u izgradnju elektrane na bazi otpada, koja bi zahtijevala minimum 700 do 800 tona smeća dnevno, što je standard za ovu kompaniju budući da ne gradi manje elektrane ovog tipa.

No, u tome i leži problem budući da toliku minimalnu količinu smeća BiH teško može osigurati s obzirom na daleko manje kapacitete u tom pogledu.

O mogućnosti ulaganja jordanske kompanije u BiH sa njenim glavnim menažderom Mohammadom Ebaidullahom krajem maja razgovarao je ambasador naše zemlje u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko. Osim Ebaidullaha sastanku je prisustvovao i predsjednik Uprave kompanije Rakan Awwad Trading Est Ghazi Awwad koja je poslovni partner ACI-ja.

S bh. strane je predložena izgradnja manje elektrane na otpad ili ulaganje u solarnu, hidro ili elektranu na bazi biomase.

Iako je praksa jordanske kompanije da gradi veće elektrane, menadžer Ebaidullah ostao je otvoren za drugačije prijedloge, kao i za ulaganje u druge energetske i infrastrukturne projekte.

Očekuju se direktni kontakti predstavnika bh. institucija sa jordanskom kompanijom radi razmjene detaljnijh i konkretnih informacija o mogućnosti ulaganja u BiH.

Amereih Consulting International je konsulatantska firma koja ima uspostavljene veze sa različitim bankama i fondovima širom svijeta. Prioritetno ulaže u projekte u oblasti energije sa posebnim akcentom na zelenu energiju, reciklažu i drugo.

Kompanija trenutno radi na projektu izgradnje elektrane na bazi otpada u Turskoj u vrijednosti 420 miliona dolara, a aktivna je Kataru, Saudijskoj Arabiji, Africi, Južnoj Americi...

B. S.
Facebook Twitter Print