Ekonomija
Bosna i Hercegovina ne napreduje u ekonomskim slobodama
19.9.2021 07:19 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina je u 2021. godini po Indeksu ekonomskih sloboda zauzela 90. mjesto na ljestvici od 165 zemalja, čime je pogoršala prošlogodišnju poziciju za pet mjesta, rezultati su istraživanje Instituta Fraser.

Bosna i Hercegovina ima ukupan skor 6,86 , za razliku od 6,89 u prošlom izvještaju.

Po Indeksu ekonomskih sloboda BiH se nalazi na začelju Evrope. BiH je loše ocijenjena u oblasti vladavine prava koja je kamen temeljac tržišne privrede, pa je tako u segmentu pravnog sistema i poštovanju imovinskih prava rangirana na 126. mjestu.

Hongkong i Singapur su opet na vrhu Indeksa, a prate ih Novi Zeland, Švicarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Sjeverna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usljed nedostatka podataka.

Druge važne zemlje zauzimaju sljedeće pozicije: Japan 18, Nemačka 22, Italija 47, Francuska 53, Meksiko 75, Rusija 100, Indija 108, Brazil 109. i Kina 116.

Prema ekonomskim istraživanjima objavljenim u naučnim časopisima, ljudi koji žive u ekonomski slobodnijim državama imaju viši standard života, više političkih i građanskih sloboda i žive duže.
Facebook Twitter Print