TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Banjalučki Deloitte preselio u Sarajevo
24.1.2022 05:07 | Indikator.ba
Revizorska i savjetodavna tvrtka Deloitte odlučila je ukinuti entitetsku podvojenost u poslovanju te je svoju firmu u Banjoj Luci preselila u Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Ova globalno prisutna kompanija, jedna od četiri vodeće revizorske i konsultantske tvrtke u svijetu, sada u Banjaluci ima samo podružnicu, dok u Sarajevu, prema izvodu iz poslovnog registra postoje dvije kompanije - Deloitte d.o.o. Sarajevo i Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo. Banjalučka podružnica dio je kompanije Deloitte Sarajevo.

U registru poslovnih subjekata u RS, navodi se da je kompanija "Deloitte" d.o.o. Banja Luka "preseljena sa teritorije Republike Srpske".

Krajem maja prošle godine donesena je odluka da se društvo za reviziju i konsalting Deloitte d.o.o. Banja Luka pripoji društvu za poslovno savjetovanje Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Odluku o pripajanju donijela su krovna društva dva subjekta u BiH - društvo Deloitte d.o.o. Beograd, kao jedini član društva Deloitte Banja Luka i Deloitte Central Europe Holdings Limited sa sjedištem na Kipru kao jedini član društva Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Osnov za prenos imovine i obaveza sa banjalučkog na sarajevsko društvo, kako je navedeno u obavijesti tim povodom, je bilans stanja i bilans uspjeha sa stanjem na dan 31.12.2020. godine, a "pripajanje društva provesti će se prema pripremljenom planu reorganizacije".

Deloitte je jedan od od lidera na bh. tržištu gdje su uz domaću kompaniju Establish Sarajevo prisutni i globalni igrači PricewaterCoopers, Ernest&Young i KPMG B-H.

Dvojno entitetsko poslovanje ukinuto je i u slučaju operatera upravljanja ambalažnim otpadom EKOPAK-a.
Društvo EKOPAK RS pripojeno je društvu EKOPAK d.o.o. Sarajevo a banjalučka kompanija je izbrisana iz poslovnog registra.

EKOPAK doo Sarajevo, čiji su osnivači Argeta, Bimal, Orbico, Banjalučka pivara, Bihaćka pivovara, Coca-Cola B-H i Violeta, bio je 100-postotni vlasnik društva EKOPAK RS.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA